Došao u Sarajevo na mjesec, ostao 10 godina: Prvi put u životu sam vidio snijeg

Kultura 12. aug 202210:01 > 15:11 1 komentar

Režiser iz Meksika Guillermo Garcia Vejar prije deset godina odlučio je posjetiti Sarajevo, po preporukama drugih. Mislio je ostati mjesec dana, ali njegova avantura u glavnom gradu BiH je bila mnogo duža. Ostao je da studira, realizovao je prve filmove ovdje, a uskoro će izaći i njegov prvi dugometražni film "La puerta Verde", u meksičko - bosanskohercegovačkoj koprodukciji. Sarajevo je, kaže, njegov dom.

U Sarajevu je prvi put vidio džamiju i spoj različitih kultura, doživio zimu i osjetio pahulje snijega na koži.

“To je bila sudbina jer sam prvo došao u Hrvatsku da radim kada mi otac tek preminuo i odlučio sam da se izoliram. Svi su mi rekli da je Sarajevo najljepše mjesto na Balkanu. Sjeo sam u autobus i počeo razgovarati s ljudima o tome”, rekao je za N1 Garcia Vejar.

Planirao je ostati mjesec dana ali je ostao duže. Upisao je Akademiju scenske umjetnosti.

“To je promijenilo moj život. Prvi put sam ovdje vidio snijeg. Bio sam presretan, ali sam se smrzavao i htio sam se ubiti zbog zime. Prvi put sam to iskusio. Prvi put sam vidio džamiju. Sarajevo je eksplozija emocija, to je za mene drugačije. Kontakti kultura – to je nešto najljepše za mene. Prvi put sam se osjećao kao kući. Bio sam u Americi i Belgiji, ali ovdje osjećam da pripadam. Ovdje su ljudi topli”, rekao Garcia Vejar.

Prvi film koji je snimio bio “Escarabajo”. To mu je ujedno bio završni ispit na Akademiji. Film govori o ljudima koji su poput njega, dolazili u Sarajevo tražeći život i ljubav. Upoznao je i jednu djevojku iz Meksika koja se s Bosancem dopisivala osam mjeseci i odlučila doći u Sarajevo da ga upozna. Njena priča uvrštena je u film.

Njegov prvi dugometražni film “La puerta Verde” trebao bi izaći do kraja godine.

“Za mene je toliko to emotivno jer sam počeo priču ovdje i završit ću je ovdje. Mi Meksikanci i Bosanci imamo dosta toga zajedničkog. Drago mi jer s ovim filmom sam dobio najveći grant u Meksiku. Tako da imamo sav novac, ali zbog pandemije je bilo jako teško. Sretni smo s onim što imamo. Tu je priča i o majci djeteta koje se bori s tumorom”, rekao je.

Poručio je kako se nada da će njegov film biti prikazan na Sarajevo Film Festivalu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare