Dugi redovi, euforija i festivalska atmosfera – Sarajevo iščekuje SFF

Kultura 08. aug 202221:05 0 komentara

28. Sarajevo Film Festival izazvao je veliku zainteresovanost. Dugi redovi ispred blagajni pokazuju da je publika poželjela gledati filmove u živoj, festivalskoj atmosferi. Organizatori očekuju najposjećeniji festival do sada.

Dugi redovi ispred blagajni, euforija i festivalska atmosfera. Cijeli grad iščekuje 28. Sarajevo Film Festival. Bogat i raznovrstan sadržaj je spreman, a publika je već napravila svoj izbor.

Veliki broj zainteresovanih građana na blagajnama, pokazuje sada da će ovo biti jedan od najposjećenijih festivala do sada.

Tome se nadaju i organizatori. Tokom dvije pandemijske godine, publici je nedostajalo zajedničko gledanje filmova, u nesvakidašnjoj festivalskoj atmosferi.

“Ove godine puni kapaciteti na svim festivalskim lokacijama. Očekivanja se kao i svake godine, da se družimo sa svojom publikom, da zajednički gledamo filmove. Nakon ta dva izdanja koja je pogodila pandemija, atmosfera zajedničkog gledanja filma na festivalskim lokacijama, u Sarajevu, ljeti, kada se širom grada osjeti festivalska atmosfera, to je nezamjenjivo”, kazala je Andrijana Copf, glasnogovornica SFF-a.

Ovogodišnji program obiluje raznovrsnošću. Od ukupno 220 ostvarenja, premijerno će se prikazati 51 film. Publika će na otvaranju uživati u ostvarenju Rubena Ostlunda, Trougao tuge, a festival će zatvoriti film bosanskohercegovačkog reditelja Pjera Žalice, Praznik rada. U međuvremenu, Sarajevo će ugostiti brojne filmske i televizijske profesionalce. Poseban dio posvećen je javnim predavanjima.

“Ove godine naša publika ima priliku da učestvuje u nekoliko sjajnih masterclassa sa velikim redateljskim imenima iz cijelog svijeta. Masterclass sa Jasmilom Žbanić, sa Arijem Folmanom, Majklom Vinterbotom, Polom Šrederom, zaista su velika imena u pitanju. Sergej Loznica, koji ove godine ima i program Posvećeno”, kazala je Asja Krsmanović, selektorica tekmičarskog programa studentskog filma.

Posljednje pripreme za najprepoznatljiviji događaj u državi, polako se privode kraju. Nekoliko festivalskih lokacija već je spremno, ali publiku će zasigurno oduševiti najveće filmsko platno u regiji koje je podignuto u ljetnom kinu.

“Predviđanja su da će ovo biti najveći SFF do sada, da ćemo imati hiljade posjetilaca, raznovrstan program koji će moći svačiji ukus da zadovolji”, kazala je volonterka Dženana Baljić.

Najveća prezentacija kinematografija Jugoistočne Evrope počinje 12.avgusta. U punom kapacitetu, na brojnim festivalskim lokacijama i uz prisustvo velikog broja turista, Sarajevo će biti centar regije sve do 19. avgusta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!