Fedra: Bugojno proteklih dana centar kreativnosti, igre i zabave

Kultura 21. jul 202218:47 0 komentara

Završeno je 50. Izdanje najstarijeg i najvažnijeg festivala amaterskih pozorišta u Bosni i Hercegovini - Fedra. Prema odluci žirija, najbolja predstava u cjelini je predstava Pozorišta mladih iz Tuzle, "Hanka" redatelja Adnana Mujkića koji je odnio i nagradu za najbolju režiju.

Bugojno je proteklih dana bio u znaku teatra, ono po čemu je ovaj grad i poznat. Festival Fedra je proslavio svoj jubilej – pola vijeka postojanja.

“Prevelik značaj u BiH i za našu malu lokalnu zajednicu Bugojno, mi smo se nekako saživjeli sa ovim festivalom. Festival je nešto veliko, stvorio je jedan zamah ljudi oko sebe koji daju ogromnu podršku i koji prilikom realizacije festivala sami dolaze da na volonterskoj osnovi doprinesu organizaciji i realizaciji festivala”, rekao je Mirza Idrizović, direktor festivala Fedra.

Osim predstava koje su bile u takmičarskom programu, u okviru festivala organizovani su i okrugli stolovi, radionice, izložbe kao i dječije predstave. A ove godine je objavljena i monografija festivala.

“U monografiji se nalazi pregled svih 50 festivala, svih učesnika, svih nagrada, gostiju. U tome nam je jako pomogla monografija, odnosno studija koja je nastala prije ‘90. godina, autora Rašida Muminagića gdje smo imali sadržaj prvih 30 festivala a ostalo smo imali mi iz svoje arhive”, rekla je Senada Milanović, predsjednica teatra Fedra.

Ovogodišnji jubilarni 50 teatarski festival je poseban i po tome što se svih 13 prijavljenih predstava teatara iz BiH, imalo priliku predstaviti na Fedri. No, to nije otežalo posao stručnom žiriju

“Uživam u žiriranju posebno na Fedri, jer je meni ovo najdraži festival u godini i uvijek ostavim u svom kalendaru, bio u žiriju ili ne, i uvijek dođem u svoj grad kao gost festivala a i kao domaćin. Tu sam napravio prve korake i tu uživam”, rekao je Aldin Omerović, član žirija.

A uživaju i oni koji se ne bave teatrom, jer bugojanska publika itekako njeguje scensku umjetnost, što se vidi i po posjećenosti. Stoga Bugojno s razlogom nosi epitet pozorišnog grada.

“To nije stvar nekog prestiža, to je ovdje normalna stvar. Normalno je da majke šalju svoju djecu u pozorište i kažu da idu tamo jer će čuti nešto dobro. To je kod nas normalno i ne moraju se djeca tjerati u pozorište”, dodaje Omerović, dok Milanović kaže: “Radimo na tome, mi educiramo omladinu kroz škole, osnovne i srednje. Mi u gimnaziji imamo svoj pozorišni festival, tako da do malih nogu znaju šta je teatar, dolaze u teatar…”

I tako već 50 godina, kroz afirmaciju i razvoj teatarskih vještina, Fedra okuplja ljubitelje teatara i uvodi ih u čarobni svijet mašte. U svijet kreativnosti, igre i zabave.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!