Festival MESS ove godine posvećen socijalnoj inkluziji

Kultura 05. okt 202218:40 0 komentara

Publika u okviru 62. Internacionalnog teatarskog festivala MESS ima priliku pogledati 14 predstava te još sedam u okviru Malog MESS-a. Festival se završava 9. oktobra premijerom predstave "Što na podu spavaš" u režiji Kokana Mladenovića.

Predstavom Olivera Frljića, ‘Braća Karamazovi: Sve sretne porodice nalik su jedna na drugu’ počelo je 62. izdanje MESS-a, koje publici, ove godine, donosi 14 predstava iz 12 zemalja, te će Sarajevo ugostiti više od 250 internacionalnih umjetnika i umjetnica.

“Ono što bi svakako izdvojio je to otvaranje sa ‘Karamazovim’ ali i činjenicu da posjećenost predstava poput predstave ‘Ljubičasto’ naše rediteljice Selme Spahić ili bi izdvojio predstavu koja nam je došla iz Atine ‘Republika baklava'”, kazao je Nihad Kreševljaković, direktor festivala MESS.

“Ono što je meni divno što su Oliver i Nina napravili što su uspjeli tu generalnu strukturu, nit vodilju, od tog ogromnog prekrasnog romana su uspjeli iznijeti van nešto isplesti”, kazao je glumac Dado Ćosić.

Na Trgu Jurislav Korenić, koncertom za djecu orkestra Poco Loco iz Hrvatske otvoren je i Mali MESS.

“Nastala je tako što smo mi pričali jako puno bajki sa muzikom uživo i svaki put smo imali jako lijepe songove koje nam je bilo jako žao baciti pa smo odabrali najbolje, imamo ih 30ak, i od njih napravili koncert za najmanje”, kazala je Maja Kapić, Teatar Poco Loco.

MESS posvećen socijalnoj inkluziji

Ovogodišnji Mali MESS je u potpunosti posvećen socijalnoj inkluziji, a najmlađa publika ima priliku pogledati 7 edukativnih predstava.

“Ovo nam je treća predstava na MESS-u. To je predstava o upronosti, o ljepoti, o ljubavi i o borbi”, kazao je glumac Sanin Milavić.

Najstariji festival u Jugoistočnoj Evropi, koji je na inicijativu Jurislava Korenića, osnovan 1960. godine, danas djeluje u svom proširenom obliku, te se sastoji od četiri programske cjeline: Festival MESS, Scena MESS, Modul Memorije i Biblioteka MESS.

“Braća Karamazovi”, “Ana Karenjina”, “Car Edip”, “Ceremonija čaja”… su samo neke od predstava koje publika ima priliku pogledati na ovogodišnjem 62. izdanju festivala.

“Mislim da je najveći uspjeh ovogodišnjeg festivala da se radi o vrlo ujednačenom programu i predstavama, koja su urađena po očekivanjima messovske publike”, kazao je Kreševljaković.

“MESS je jako potreban našem društvu, to je za one ljude koji vole pozorište a malo putuju, imaju malo prilike da vide predstave u drugim zemljama. MESS je idealna prilika da predstave koje dođu na MESS da budu viđene od strane domaćih gledalaca”, kazao je glumac Davor Golubović.

O važnosti MESS-a govori i činjenica da je ovaj kulturni fenomen živio tokom opsade Sarajeva, potom i sa smanjenim budžetom, ali i tokom pandemije korona virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!