Film “Neki novi Brodvej” bit će prikazan u Sarajevu

Kultura 06. sep 202211:33 0 komentara
Juventafest

Festivalske aktivnosti 10. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji će u organizaciji Udruženja Medija-Art biti održan od 7 do 11. septembra u Sarajevu, počinju večeras projekcijom dokumentarnog filma „Neki novi Brodvej“, režisera Denisa Bojića.

Film je nastao u produkciji Radiotelevizije Republike Srpske i saradnji s Down Syndrom Centrom iz Banje Luke i prvi je dugometražni film iz BiH koji se bavi problemom rehabilitacije osoba s Down sindromom starijim od 18 godina. Down Syndrom Centar, čiji je direktor Zoran Jelić, profesor specijalne edukacije i rehabilitacije, osnovalo je 2020. Udruženje Down sindrom Banja Luka.

Radnja filma prati šest osoba s Down sindromom koje, savladavajući brojne prepreke, postaju jedni od prvih polaznika profesionalne škole glume na prostorima jugoistočne Europe rušeći predrasude i barijere o mogućnostima i sposobnostima osoba s Down sindromom.

Nakon što navrše osamnaest godina, osobe s Down sindromom u Bosni i Hercegovini uglavnom postaju socijalno nevidljive. Ne pristajući na ograničenja i nametnute društvene obrasce grupa mladih ljudi uz pomoć jednog vizionara otkriva nove pristupe životu.

Film “Neki novi Brodvej” bit će prikazan u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo s početkom u 18:00.

Ulaz je slobodan, saopćili su organizatori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!