Film “Quo vadis, Aida?” nominovan za Oscara!

Kultura 15. mar 202113:33 > 15:16 10 komentara

Bosanskohercegovački kandidat "Quo vadis, Aida?", film rediteljice Jasmile Žbanić, ušao je na konačnu listu najboljih filmova van engleskog govornog područja koji će se takmičiti za Oscara i tako postao drugi film iz naše zemlje koji je bio u utrci za ovu prestižnu nagradu. "Ničija zemlja" Danisa Tanovića 2002. godine osvojila je za sada jedinog Oscara za Bosnu i Hercegovinu.

“Quo vadis, Aida?” je prije nekoliko dana nominovan u dvije kategorije za britansku filmsku nagradu BAFTA, za najbolju rediteljicu i najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja. Također, film koji govori o genocidu u Srebrenici dobija izuzetno visoke ocjene od američke kritike, na stranici Metacritic prosječna ocjena mu je nevjerovatnih 96, što ga čini vjerovatno najvećim favoritom za Oscara.

Po stavu stručnjaka, glavna prepreka na putu ka Oscaru bit će dobitnik Evropske filmske nagrade, “Another Round”, film proslavljenog reditelja Thomasa Vinterberga sa Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi.

Screenshot

Bh. glumac Emir Hadžihafizbegović jedan je od onih koji smatraju da će “Quo vadis, Aida?” dobiti Oscara. On je u razgovoru za N1 objasnio na čemu temelji takav optimizam.

“To što je ‘Aida’ ušla među pet najboljih stranih filmova za BAFTA-u i što je Jasmila (Žbanić) nominovana za najbolju rediteljicu na neki način znači da bi mogli biti i u konačnoj nominaciji za Oscara. BAFTA je hodnik za Oscar. To je velika stvar. Nama je najveći suparnik divni danski film o alkoholizmu ‘Druga runda’. Film je genijalan, ali ako budu birali između epohalne teme kakva je Srebrenica i film o danskom alkoholičaru mislim da će se opredijeliti za ‘Aidu'”, zaključio je Hadžihafizbegović.

Inače, “Quo vadis, Aida?” govori o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu. Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković. Za kamerom je bila Christine A. Maier, a montirao ga je Jaroslaw Kaminski.

Deblokada
Deblokada
Deblokada
Deblokada
Deblokada

Za titulu najboljeg stranog filma “Quo Vadis, Aida?” će se boriti sa filmovima “Another Round”, “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”. Dodjela 93. izdanja nagrade Oscar zakazana je za 25. april 2021. godine.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare