Film “Švedsko srce moje majke” u Mojkovcu osvojio dvije glumačke nagrade

Kultura 23. okt 202113:30 0 komentara
Screenshot

Drugi igrani film "Švedsko srce moje majke" renomiranog bh. reditelja Adisa Bakrača snimljen prošle jeseni u jeku pandemije uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo započeo je svoj festivalski život velikim uspjehom na 46. izdanju Mojkovačke Filmske jeseni sa nagradama za glavne protagonistice Faketu Salihbegović-Avdagić i Irinu Dobnik.

HEFT produkcija predstavlja naslov “Švedsko srce moje majke” drugi igrani film Adisa Bakrača, renomiranog televizijskog, pozorišnog i filmskog reditelja iz Bihaća, koji je završio Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu. Drama koja govori o bespoštednoj majčinskoj ljubavi i prijateljstvu koje prevazilazi jezičke i kulturološke barijere rađena je prema scenariju velikog, nedavno preminulog bosanskog pisca Zilhada Ključanina, koji je za potrebe filma adaptirao tekst svog poznatog pozorišnog komada iz 2010.godine.

Nakon saradnje na predhodnom igranom filmu “Ostavljeni” iz 2010.godine koji je svoju svjetsku premijeru doživio na Karlovy Vary International Film Festivalu te naknadno osvojio čak šest nagrada na svjetskim festivalima Adis Bakrač i Almir Šahinović, producent i vlasnik kompanije HEFT Produkcija nastavljaju niz uspješnih projekata sa filmom „Švedsko srce moje majke“ koji je 2015.godine pobjedio na konkursu Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Projekt je naknadno dobio podršku HAVC-a, Ministarstva kulture i sporta KS, Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta sbk/ksb, i AGICOA, najveće svjetske ogranizacije za naplatu kolektivnih prava. HEFT produkcija je projekat realizovala u koprodukciji sa EURO film iz Hrvatske i RTVFBiH.

Radnja filma „Švedsko srce moje majke“ kreće u ljeto 1993. godine kad grupa bosanskih izbjeglica, zbog ratnih dešavanja u Bosni, izbjegne u Švedsku. Švedski crveni krst izbjeglice smješta u paviljon za migrante. Među njima je i srednjovječni bračni par Derviša i Adem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!