Filmski Centar Sarajevo otvorio vrata umjetnicima

Kultura 16. apr 202217:02 0 komentara
N1

Pored redovnih predavanja “Kako čitati film” dekana Akademije scenskih umjetnosti Faruka Lončarevića, svake ili svake druge subote, Filmski Centar Sarajevo ustupa svoj prostor mladim bh. i regionalnim umjetnicima za promociju njihovih radova.

Mladi bh. reditelj Alen Šimić, je samo jedan od umjetnika koji je imao priliku predstaviti svoj rad u Free kinu Valter, Filmskog centra Sarajevo, što je, kako i sam Šimić kaže, jedinstvena prilika da se šira publika upozna sa njegovim radom.

“Mislim da je super i kao neko ko se planira baviti ovim, stvarno želim da znam i imam neku povratnu informaciju, a nije od kolega, nego nekih ljudi koji vole film” – kaže Šimić

Nakon projekcije tri kratka filma, upriličen je i razgovor sa autorom, koji je vodio bh. dramaturg Benjamin Hasić. Hasić je istakao važnost podrške mladim umjetnicima, koji su uglavnom na početku svoje karijere ali i besplatan prostor koji im nudi Filmski centar.

“Mislim da je jako značajno zato što ovaj grad skoro i nema nikako urbane kulture i općenito normalne kulture, tako da svako mjesto koje pruža prostor mladima je super” – ističe dramaturg Benjamin Hasić.

Do sada su u ovom prostoru bile postavljene dvije kolektivne izložbe studenata Akademije likovnih umjetnosti, večeri poezije, dva javna čitanja studenata Akademije scenskih umjetnosti, ali i projekcija kratkih filmova.

Rediteljica Sara Ristić kaže: “Lično, kao mladu rediteljicu, je to apsolutno velik značaj jer mali broj prostora i kulturnih ustanova u Sarajevu koje bi dopustili čak i većim autorima, a kamoli nama koji tek počinjemo. Tako da Filmski centar… predivno je da znate da ima neko ko stoji iza vas i da vjeruje u vas i voljan je pružiti podršku za dalje.”

Filmski centar već godinu dana organizuje redovna predavanja na temu “Kako čitati film” dekana Akademije scenskih umjetnosti Farka Lončarevića.

“Tako da je fokus uvijek na filmskoj umjetnosti i pored tih redovnih predavanja, imamo događaje koji su više kulturno-zabavnog karaktera, gdje se publika ima priliku upoznati sa mladim umjetnicima” – govori Emina Šehić iz Filmskog centra Sarajevo.

Večeri poezije, promocije knjiga, izložbe, projekcije filmova… su samo neke od aktivnosti koje Filmski Centar Sarajevo planira u narednom periodu, a sve sa ciljem da se mladih bh. i regionalnim umjetnicima ustupi besplatni prostor za promociju njihovih radova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!