”Film “Quo vadis, Aida?” nije uspjeh bh. kinematografije već pojedinaca”

Kultura 10. feb 202119:46 > 19:48 3 komentara

Film bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida?" ušao je u uži krug za nominacija za Oscara. Među 15 je filmova za najbolji film van engleskog govornog područja za ovu najprestižniju nagradu američke filmske industrije.

Od svoje svjetske premijer u Veneciji film “Quo vadis, Aida?” niže nagrade, a posljednji u nizu uspjeha je i nominacija u uži krug za Oscara.

“Mislim da imamo čime da se ponosimo. Mislim da je krajnje vrijeme nekako da se shvati i u ovoj državi i kod nas u našem društvu uopšte koliki je značaj umjetnosti, koliki je značaj kulture za svaki narod”, poručuje Izudin Bajrović .

Glumci kažu kako je u BiH film incident, a poznato je da se za kinematografiju izdvaja vrlo malo ili nimalo novca, pa su uspjesi filmova u okolnostima u kojima nastaju, zbog toga još i veći.

“Smatram da je ovo sada veliki uspjeh, a bio bi još veći da kada bi se desila nominacija, a o nagradi da i ne govorim šta bi to značilo za film. Za nas koji smo radili taj film, pogotovo za Jasmilu, a i za cijelu bh. kinematografiju, koja je ionako na klimavim nogama”, ističe Boris Ler .

Upravo zbog izostanka veće podrške države bh. filmu, reditelj Haris Pašović ističe kako ovaj film nije uspjeh bh. kinematografije, već isključivo uspjeg rediteljice Jasmile Žbanić, producenta Damira Ibrahimovića i glumaca.

“Četiri godine su se oni borili za ovaj film i sama činjenica da se oni nalaze među 15 najboljih filmova koji su proizvedeni u cijelom svijetu u prošloj godini, a proizvedeno je hiljade filmova, govori koliko su oni šampioni, šampioni srca ali i šampioni filmske umjetnosti”, zaključuje Pašović.

“Nadam se da da ćemo se konačno nakon toliko godina opametiti i pozivam ponovo vlast da više investira, da nam je to sigurno najbolji ambasador, a pogotovo sa ovim filmom ‘Quo vadis, Aida?’ koji govori o Srebrenici”, dodaje Alban Ukaj .

Film koji je ovih dana izazvao mnogo bure u javnosti, “Dara iz Jasenovca”, nije ušao u užu konkurenciju filmova za Oscara. Reditelj ovog filma Predrag Antonijević, iako kaže nije gledao “Quo vadis, Aida?” uputio je čestitke Jasmili Žbanić .

“Želim joj svaku sreću jer mislim da je to i dobro i jednostavno je dobro što su napravili film i ja ni jednog trenutka nisam to smatrao, iako postavljala su se neka pitanja. Čak sam i u intervjuima rekao ne možemo se mi u muci i žrtvama takmičiti sa drugim ljudima”, smatra Antonijević.

Oduševljenje nisu krili ni brojni građani BiH, ali i regije i svijeta. Koji su posebno na Twiteru čestitali ekipi filma “Quo vadis, Aida?”. Sredinom marta bit će poznate i zvanične niminacije za Oscara, nakon što lista od 15 naslova bude svedena na samo pet država i filmova.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare