Fotografije sa Dickinsonovog koncerta u Sarajevu prvi put pred publikom

Kultura 17. nov 202212:38 0 komentara
N1

Sarajevski fotograf Milomir Kovačević Strašni predstavit će sarajevskoj publici izložbu svojih radova pod nazivom "Bruce Dickinson, live, BKC Sarajevo, 14. decembar 1994.".

Riječ je o prvom javnom izlaganju originalnih fotografija nastalih na, sad već legendarnom, koncertu britanske heavy metal zvijezde, Brucea Dickinsona.

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 21. novembra u Bosanskom kulturnom centru, na mjestu gdje je slavni muzičar održao svoj koncert za vrijeme opsade Sarajeva.

“Publika će imati priliku da, kroz objektiv jednog od najboljih sarajevskih fotografa, koji je u međuvremenu ostvario i impozantnu međunarodnu karijeru, doživi dio atmosfere koja je 1994. godine vladala u Velikoj dvorani BKC-a, za vrijeme solo nastupa pjevača legendarnog heavy metal benda Iron Maiden. Kao predgrupe na koncertu su nastupili, tad popularni, sarajevski rock bendovi Sikter i Almanah”,  navodi se u saopćenju BKC-a.

N1

Koncert u opkoljenom Sarajevu – hrabrost, glupost ili nešto treće?

Bruce Dickinson je više od trideset godina pjevač jednog od najvećih heavy metal bendova, Iron Maidena. Karijeru je započeo 1976. godine u engleskom heavy metal bendu Samson, a 1981. godine se pridružuje grupi Iron Maiden. Tokom 1993. napušta Iron Maiden da bi se posvetio solo karijeri, a u bend se vraća 1999. godine.

1994. bio je na solo turneji, a u Sarajevu je nastupio sa pratećim bendom Skunkworks. Bio je to posljednji koncert na turneji kojom je Dickinson promovirao solo album pod nazivom “Balls to Picasso”.

Dickinsonov basista iz grupe Skunkworks, Chris Dale koji je u to vrijeme imao samo 19 godina prisjeća se tih dana: “Zazvonio mi je telefon. Bio je to Bruce. Rekao mi je da ćemo imati koncert, ja sam rekao super. Onda je on rekao da je koncert u Sarajevu. ‘Čekaj’,rekao sam. ‘Na svim je vijestima. Zar tamo nije rat?’. Bruce je vrlo mirno odgovorio: ‘Ne brini se. Bit će sve u redu’. Mislio sam da je sigurno na snazi primirje, da nas ne bi pozvao na koncert baš u ratnu zonu. To bi bilo glupo, zar ne? I zapravo, bio sam u krivu. Bilo je glupo. To smo i napravili”, prisjeća se basista kroz smijeh.

Dickinson je kasnije u svojoj autobiografiji napisao: “Ono što se dogodilo, promijenilo je način na koji gledam na život, smrt, druge ljude – i semafore”.

Opaska o semaforima odnosila se na razmišljanje o apsurdnosti normalnog života i poštivanju znakova na semaforu, detalj koji je Bruce primijetio nakon što se iz ratnog Sarajeva vratio u London. U to vrijeme, dolazak pjevača benda Iron Maiden za stanovnike grada je predstavljalo znak morala, pozitivne energije i dozu nade u skori dolazak boljih dana. Dan nakon koncerta, Bruce i članovi benda napravili su kratak obilazak grada, tokom kojeg su posjetili sirotište. Nakon toga su održali manji nastup u vatrogasnom domu i zabavu za organizatore koncerta, domaćine i vojnike UNPROFOR-a. Sarajevo su napustili idući dan, a do Splita su prebačeni helikopterom UN-a iz baze u Kiseljaku, navode iz BKC-a Sarajevo.

N1

Izložba u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH

Autor izložbe fotografija Milomir Kovačević Strašni rođen je 1961. godine u Sarajevu. Fotografijom se počinje baviti sa 17 godina u Univerzitetskom foto-klubu CEDUS. Član ULUPUBiH-a postao je 1989. godine. Od početka njegov opus posvećen je životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu.

N1

Izložba, realizirana u okviru obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, za posjetioce će biti otvorena do 26. novembra, svaki dan od 10 do 20 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!