Gafovi Spikea Leeja na Cannes Film Festivalu (VIDEO)

Kultura 18. jul 202121:26 0 komentara

"Titane", divlji naučno-fantastični horor film o serijskom ubici francuske režiserke Julije Ducournau, osvojio je glavnu nagradu Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu, a predsjednik žirija ovogodišnjeg 74. festivala reditelj Spike Lee, objavio je pobjednika prije nego je nagrada trebala biti objavljena.

U trenutku zbunjenosti kada su ga na francuskom pitali da otkrije koja je od nagrada na redu, američki režiser pročitao je karticu i prerano proglasio pobjednika. Iako se i sam Lee unezgodio, ostali članovi žirija su bili šokirani ali su se i nasmijali njegovom gafu, te mu objasnili da je pogriješio redoslijed dodjele nagrada.

No, to nije bio kraj njegovim greškama. Lee je zamalo najavio nagradu Zlatna palma, no, na sreću Sharon Stone ga je pozvala da zajedno najave kategoriju i potvrede da je zaista “Titane” osvojio najveću nagradu festivala.

Režiserka Ducournau postala je tek druga žena koja je osvojila glavnu nagradu u Cannesu. Njen horor film, u kojem junakinja ima seks s automobilom, podijelio je kritičare, neki hvale njegovu originalnost, dok su drugi film nazvali “orgijom sexa i nasilja” ili “horor tijela”. Film govori o ženi, koja nakon automobilske nesreće u glavi ima pločicu od titanijuma.

Najveći svjetski filmski festival vratio se nakon prošlogodišnje pauze zbog pandemije korona virusa.

Najbolji režiser je Francuz Leos Carax za filma “Annette” koji govori o dvojici umjetnika uhvaćenih u ljubavnoj vezi.

Za najbolji scenario proglašeni su Japanci Hamaguchi Ryusuke i Takamusa Oe za film o slomljenom srcu i gubitku – “Drive My Car”.

Za najbolju glumicu proglašena je Norvežanka Renate Reinsve za romantični film “The Worst Person in the World”, koji je bio veliki favorit kritičara.

Najbolji glumac je Australijanac Caleb Landry Jones za ulogu u filmu “Nitram”, u kojem igra masovnog ubicu.

Italijanski režiser Marco Bellochio dobio je počasnu Zlatnu palmu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!