Galerija skupocjenih umjetničkih djela otvorena u Mostaru

Kultura 01. jun 202216:26 > 16:33 0 komentara
N1

U Mostaru je proteklog vikenda otvorena galerija skupocjenih umjetničkih djela čija je tržišna vrijednost procijenjena na 300 miliona KM. Riječ je o dijelu kolekcije MTA fondacije koja je nastala prije 70 godina. Umjetnički muzej svjetskog nivoa obogatio je kulturnu ponudu Mostara a ljubitelji umjetnosti u njemu imaju priliku vidjeti i doživjeti najveća umjetnička djela ikad izložena u ovoj regiji.

Ukupno 70 umjetnina u vrijednosti od 300 miliona KM krasi novootvorenu galeriju čiji je vlasnik i osnivač izraelski biznismen, trenutni direktor Aluminija, Amir Gross Kabiri koji je Mostaru kao svom novom domu odlučio pokloniti dio svoje kolekcije i pokazati potencijal svih umjetničkih djela koja su uglavnom fokusirana na stvaralaštvo s prve polovice 20. stoljeća.

“Jer upravo u tom periodu su se događale najvažnije, revolucinonarne promjene u umjetnosti, ali i uopće u kolektivu. Prikazujemo umjetnost koja pripada impresionizmu, fovizmu, geometrijskoj apstrakciji. Imamo kombinaciju ulja na platnu i skulptura. I mislim da smo s ovim slikama u Mostar donijeli dašak vremena koji je prošao i s kojim u regionalnom smislu nismo bili direktno povezani”, kazao je Danijela Ucović, kustosica “The Hub of Fine Arts”.

Prikupljanje umjetnina krenulo je prije sedamdeset godina kada je MTA kupio svoje prvo veliko umjetničko djelo. Tradicija je nakon toga nastavljena, i danas se sva djela zajedno sa dekorativnim i luksuznim suvenirima nalaze u nekadašnjoj galeriji Aluminij.

Ova zbirka jedna je od najznačajnijih na Balkanu kada je riječ o modernoj umjetnosti, a okuplja i neka od najznačajnijih imena u historiji umjetnosti.

“Ono što daje na njihovoj vrijednosti je rijetkost, ali i velika imena koja se ovdje nalaze. Naprimjer, u našoj kolekciji postoje umjetnine od umjetnika kao što su Anri Matis, Chagall, Amedeo Modigliani. To su imena koja su napravila veliki preokret u umjetnosti”, dodaje Ucović.

Posebna pažnja posvećena je praćenju muzeoloških trendova sa savremenim galerijskim alatom. Tako se pored svake slike nalazi QR kod putem kojeg se preko mobilnog uređaja može dobiti više informacija o samom djelu u vidu audio i tekstualnog zapisa. Svako djelo, kažu, ima svoju priču i neprocjenjivu vrijednost.

“Zanimljivost ove slike je u tome što je slikar izumio svoje osobno pismo što znači da svaki oblik na ovoj slici i svaka boja mogu da se prenesu u ton, što znači da se svaka njegova slika može i odsvirati na nekom instrumentu”, pojašnjava kustosica.

Umjetnine su prilagođene za sve uzraste i ukuse, zbog čeka očekuju veliki broj posjeta učenika, građana i turista. Galerija je otvorena svakog dana, a prvih mjesec dana ulaz je za sve besplatan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!