Gradimir Gojer priprema predstavu u čast velikana Nedžada Ibrišimovića

Kultura 23. aug 202117:32 0 komentara

Povodom desete godišnjice smrti Nedžada Ibrišimovića, Bosanski kulturni centar Tuzla u saradnji sa koproducentima projekta “Kuća bez vrata“ priprema istoimenu predstavu, čija je premijera planirana u drugoj polovini septembra 2021. Režiser i dramaturg predstave je Gradimir Gojer. Projekat „Kuća bez vrata“ BKC Tuzla realizuje u koprodukciji sa BKC Živinice, Centrom za kulturu i informisanje Banovići i UG Stara Škola.

Gradimir Gojer je kazao da je ovo jedan od najvećih izazova pred njim kao režiserom…

“Radio sam sve dramske tekstove Nedžada Ibrišimovića. Kada su me pozvali da radim u ovom jubileju, ja sam rekao da je meni sada jedini izazov, na neki način, da od proza koje su brilijatne, između bajke i poezije, napravim dramsku predstavu”.

Pojavom knjige pripovjedaka Kuća zatvorenih vrata 1964. godine, Ibrišimović je otvorio vrata jednom tada nepoznatom književnom svijetu kojeg je on narednih četrdeset godina umjetničkog rada, širio i dopunjavao.

“Nedžad je pisao beketovski. Beketovski način pisanja je obilježio 20. stoljeće. To znači da on nije vremenski već nadvremenski pisac i to će se pokazati u ovoj predstavi”, ističe Gradimir Gojer, režiser i dramaturg predstave.

Mladi glumački ansambl čine Alisa Brkić, Samina Mujkanović, Faruk Uščuplić, Damir Altumbabić i Damir Mahmutović.

“Nije klasična drama, već ću se baviti i pripovjedanjem, pripovjedačkom vještinom. Sretna sam jer je ekipa odlična i posebno sma zadovoljna šro sarađujem sa Gradimirom Gojerom, prvi put”, kaže Alisa Brkić.

“Veliki je izzaov zaista raditi na tekstu koji, prije svega, nije dramski tekst. Druga stvar, raditi na tekstu pisca koji je sigurno zaslužio Nobelovi nagradu za književnost, ali nažalost nije je dobio. Pisca koji je napisao zaista velika djela koja su obilježila bh. književnosti”, dodaje Damir Altumbabić.

Predstava bi trebala biti gotova do kraja septembra, a glumci su odabrani na castingu kako bi priliku dobili oni koji nisu članovi ansambala u pozorištima.

“Da ljudi dobiju priliku da se dokažu na scenama, ne samo BKC-a, već širom BiH. Kako naša produkcija radi, već smo dogovorili neke nastupe izvan BiH: u Makedoniji, Srbiji, Sloveniji, itd. Pa vidjet ćemo dokle ćemo dobaciti”, otkriva Hazim Mujčinović, Bosanski kulturni centar Tuzla.

“Oduševljen sam ekipom i siguran sam da ćemi imati zanimljiv proces rada. BKC ovim projektom sigurno zakoračuje u jedan novi prostor traganja”, poručuje Gojer.

Osim predstave, BKC će organizovati i izložbu te panel diskusiju, a sve u čast Ibrišimovića, romanopisca, pisca kratkih priča, pjesnik, ali i vrsnog skulptora koji je duboko ostavio svoj pečat u bh.kulturi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!