Gradiška se “vratila” 2.000 godina unazad: Servitium okupirali Rimljani (VIDEO)

Kultura 03. sep 202213:06 1 komentar
N1

Prvi „Rimski festival“ otvoren je danas u Gradišci, a zainteresovani posjetioci moći će da uživaju uz bogat kulturno-zabavni program.

Organizator festivala je Gradska uprava grada Gradiška, a održavanje festivala pomogli su mnogobrojni suorganizatori, kao što su Zavičajni Muzej Gradiška, Kulturni centar Gradiška, Turistička organizacija grada i drugi.

Na manifestaciji se održava bogat izložbeno- prodajni i radionički program u okviru kojeg će posjetioci obrađivati kamen, izrađivati rimske novčiće i uživati u degustaciji domaćih proizvoda koje će moći kupiti na rimskoj agori.

Programom su za period od 20 do 23 časa predviđeni preformans sa vatrom i koncert benda Kazoo.

Zainteresovani će moći da uživaju i u kostimiranoj, kao i turističkoj turi brodom.

Gradska uprava grada Gradiške u saradnji sa 10 partnera, a koji dolaze iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i Grčke, implementira projekt ADRILINK – Adriatic Landscape Interpretation Network (ADRILINK – MREŽA ZA INTERPRETACIJU JADRANSKOG PEJZAŽA) u okviru INTERREG ADRION programa. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.409.446,70 EUR, a budžet Gradske uprave grada Gradiška iznosi 202.886,00 EUR (EU – 172.453,70 EUR; Gradska uprava – 30.432,90 EUR). Početak implementacije projekta je započeo u januaru 2021. godine, a završetak projektnih aktivnosti je predviđen za januar 2023. godine.

Svrha samog projekta je turističko mapiranje i interpretacija specifičnosti područja uključenih u partnersku mrežu s ciljem kreiranja novih “Centara za interpretaciju pejzaža” putem razvoja digitalnih tehnologija, inovativnih sastava turističko-informacijskih usluga funkcionalnih za promovisanje teritorija na integrisani i održivi način, opisujući ga kao turističko odredište koje istodobno može ponuditi umjetnost, prirodu, kulturu, okuse, arome i emocije, u jednom velikom Jadransko-jonskom “pejzažu”. Umrežavanjem prirodnih resursa i kulturnih specifičnosti svakog od projektnih partnera, projekat radi na stvaranju mreže Centara za interpretaciju pejzaža, zamišljenih kao ključnih tačaka definisanih tematskih puteva fizički lociranih na različitim mjestima i digitalno povezanih, prezentovanih i promovisanih na zajedničkoj platformi i na 4 međunarodne tematske konferencije o pejzažu, čime obezbijeđujemo integrisanu upotrebu novokreiranog turističkog sadržaja i nudimo turističke usluge turistima i svim ostalim korisnicima partnerskog područja.

U periodu 2021-2022. godine Gradska uprava grada Gradiška je u saradnji sa lokalnim partnerima, predstavnicima lokalnih javnih ustanova, javnih preduzeća, preduzetnika i nevladinih organizacija kroz participativne radionice, izrade studija i interpretativnog plana zajednički mapirala turističke potencijale grada, te je kreiran brend AVEnture Gradiška – Putevima meda i Rimljana.

Projektom su kreirane, interpretirane i opremljene 4 turističke rute – Gladijatorska AVEntura, Medena AVEntura, Zelena AVEntura i Gradska AVEntura koje čine kulturno-istorijski lokaliteti iz rimskog perioda, prirodna dobra i pružaoci turističkih i ugostiteljskih usluga (Restoran “Đerdan”, “Berry Tale” Milovan Matić s.p. Gradiška, Kamp Bukovica, Vagabundo, PPG Trninić – Pčelinjaci “Kraljica” i Restoran “Jezero”), a koji su svoje usluge obogatili i uvezali sa tematikom rimskog perioda.

Takođe je izrađena i mobilna aplikacija – AR turistički vodič AVEnture Gradiška – koja povezuje sve mapirane i obilježene interpretativnim totemima tačke na ruti. Mobilna aplikacija omogućuje samostalno istraživanje nove turističke ponude, rute na interaktivan i edukativan način. Obilaskom ruta, skeniranjem QR kodova posjetioci će moći vidjeti 3D prikaze Servicijuma, Vile Rustike i rimskog kamenoloma, te uz edukativnu komponentu i kroz igru će svi moći sakupiti rimske novčiće i ostvariti popuste ili poklone kod naših pružaoca turističkih i ugostiteljskih usluga na ruti.

Realizovanjem projektnih aktivnosti na lokalnom nivou obezbijeđen je novi interaktivni inovativni turistički proizvod na teritoriji grada Gradiške koji će korištenjem IK tehnologija, interpretacijom kulturnog nasljeđa iz rimskog perioda i prirodne baštine i unapređenjem pružaoca turističkih i ugostiteljskih usluga privući mnogobrojne posjetioce i turiste u Gradišku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare