Hadžihafizbegović u novom filmu: Bjanko potpisujem da ćemo napraviti sjajan film

Kultura 23. aug 202110:33 > 12:43 1 komentar
N1

Glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hažihafizbegović govorio je za N1 u našoj emisiji Novi dan o novom filmu čije snimanje počinje sutra. Film se zove "Praznik rada", a režiser je proslavljeni Pjer Žalica. Rekao je za N1 kako će to biti sjajan film.

Kako nam je rekao, radit će mnogo njegovih kolega iz regije, i imali su nekoliko čitačih proba. Istakao je kako smatra da su se jako dobro pripremili, a sutra je prvi snimajući dan. Bit će to noćno snimanje od 8 sati uveče.

Svi smo sretni. Znate u kakvim uslovima radi bh. kinematografija, nadam se da će u rebalansu budžeta sredstva za kinematografiju biti uvećana. Naš budžet je u sumraku pandemije, u sumraku korone, bio povećan za tri miliona i nikada nije bilo više para za filmove.Bilo je 5, 5 miliona. No, nakon odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine su ta sredstva povučena. Nažalost“, istakao je Hadžihafizbegović.

Govorio je i o tome šta je to što je posebno u glumi.

To je pitanje odgovornosti, kodeksa posla kojim se baviš, ali i sreće i ushićenosit jer porađaš novi lik. Radiš novu dramsku situaciju, iskustveno je, lijepo je. Ja inače mislim da je gluma terapija. U ovim obesmišljenim vremenima kad vam se pomiješaju i talibani i Forto i GRAS i požari… sve to što nam dolazi kao informacija sa društvenih mreža i medija stvarno je privilegija otići i raditi na primjer Čehovljeve tri sestre, Pučku komediju… Naravno, tu je i film, on je u formi malo drugačije – kamera set, ali takođe je i to neka vrsta terapije. Kad smo imali tu prvu čitaču probu za ‘Praznik rada’ vidite zapravo da su glumci vječna djeca, jer gluma je igra i mi ćemo se sad ozbiljno igrati sa Pjerom. Jako je to težak posao, odgovoran i uvijek kažem glumci koji kažu da nemaju tremu, vjerovatno su netalentirani“, komentarisao je Hadžihafizbegović.

Hadžihafizbegović je do sada već nekoliko puta radio sa Žalicom, kao na primjer u filmovima “Gori vatra”, “Skoncentriši se baba”, a za nadolazeći fil je promijenio imidž u dogovoru između njega i Žalice.

Igram pripadnika Armije BiH koji je u tragovima i PTSP-ovac i čovjek koji je prošao ratne traume a dešava se sve u današnje vrijeme. ‘Pranznik rada’ Pjera je mahala, sokak, hladovima i žanrovski bih film opisao kao psihološki triler sa elementima komedije. Jer ne možete napraviti komično nešto ako unutar komedije nije neka tragična priča. I svaka komedija za epilog ima neki problem, tako i nastaju komedije. ‘Balkanski špijun’, ‘Ko to tamo peva’, ‘Karaula’, ‘Kod amidže Idriza'… svi imaju elemente komedije, ali koji proizlaze iz dramske situacije. Bjanko potpisujem da ćemo napraviti sjajan film“, istakao je za N1.

Za N1 je komentarisao i prije nekoliko dana završeni Sarajevo Film Festival.

To je prevažna manifestacija i u ovim pandemijskim uslovima bilo je 500 novinara, pretprošlom ih je bilo 800. To je jedan brend, kulturološki, filmski, ali i za sladokusce tu ima i dokumentarnih filmova i debitantskih, talent kampus – koji je veoma bitan… Čestitam Purivatri i cijeloj ekipi na prazniku umjetnosti“, istakao je.

Ponovo se osvrnuo na novi film na kojem radi te je kazao kako je to koprodukcija četiri, pet zemalja, kao i da film doživljava krizu, ali će, kako je naglasio, uvijek postojati.

Film je nešto što je prijeki put promoviranja države. Nesvjesnost, neznanje ili odijum izvjesnih ljudi, ne svih u vlasti, koji ne prepoznaju važnost bh. kinematografije. Mi smo jedna od najbrendiranijih filmskih zemalja u Evropi a imamo najmanje sredstava. Kosovo na primjer izdvaja 3 miliona eura za kinematografiju, Hrvatska 12 miliona eura, a mi imamo 900 hiljada eura“, izjavio je.

Komentarisao je i festival koji će se uskoro održati u Češkoj koji je posvećen njemu, a takav mu je i naziv.

To je filmski maraton koji je posvećen Emiru Hadžihafizbegoviću i počinje 27. augusta. To je omaž koji u svojoj karijeri nikad nisam doživio“, potcrtao je Hadžihafizbegović za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare