Hadžihalilović o raketi ljubavi pod snajperskom vatrom

Kultura 05. apr 202210:18 > 10:18 0 komentara
Bojan Hadžihalilović (N1)

U specijalnom izdanju Večernjeg studija povodom 30. godina od početka opsade Sarajeva Bojan Hadžihalilović, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti i kreativni direktor agencije "Fabrika", objasnio je kako je nastao plakat Opsada Sarajeva Dani sjećanja 1992. -2022.

Tokom opsade većina gradskih groblja bili su pod neprestanom artiljerijskom i snajperskom vatrom. Fotografija sa plakata nastala je tipičnog ratnog zimskog dana. Paul Hansen, švedski reporter u jednom od intervjua rekao je da je fotografiju snimio u trenutku kada je Sarajlija bacio buket cvijeća prema grobu svoje ubijene supruge. Bacio je buket jer nije mogao prići bliže grobu zbog stalne snajperske vatre. “Bila je to raketa ljubavi”, zaključio je Hansen u intervjuu.

N1

Bojan Hadžihalilović objašnjava da je fotografija ostala “van radara” opšte postratne i ratne kulture.

“Nisam znao šta Sarajlija baca dok nisam pročitao priču švedskog fotografa. Ta priča me udarila u dušu, a pošto je fotografija bila netaknuta sve vrijeme, imali smo potrebu upravo nju da izvučemo ovim povodom. Plakat predstavlja princip i simbol kako mi treba da se sjećamo i da obilježavamo godišnjicu opsade Sarajeva. To se treba raditi sa velikim dignitetom prema našoj patnji iz tog vremena”.

Hadžihalilović dodaje da je strašno ono što se desilo Sarajliji sa fotografije jer nije mogao na ljudski način da se oprosti od voljene osobe.

“I kada ste stjerani da se sakrijete, njegov ponos sarajevski dert ili želja da ostane čovjek do kraja natjerala ga je da barem pokuša poslati raketu ljubavi ne bi li došla na grob njegove supruge”, naveo je umjetnik.

Hadžihalilović je objasnio da ga je ova priča podsjetila da smo propustili 30 godina da se bavimo onim što se desilo tokom opsade.

“Niti imamo muzej opsade, niti imamo ičega osim strašnih fotografija koje istovarimo s vremena na vrijeme na nekim godišnjicama. Često nam se desi da na videima više vidimo zločince nego nas koji smo branili grad i slobodu koja je trebala jednog dana da dođe. Za 30 godina nismo napravili način kulture sjećanja. Postoji nekoliko pojedinaca i organizacija koji to pokušavaju raditi iz čiste dobre volje, no to nije dovoljno”, zaključio je autor plakata sa potresnom porukom o raketi ljubavi pod snajperskom vatrom.

Kompletan intervju sa autorom kultnih razglednica i postera “Greetings grom Sarajevo 1993.” koje je tokom komunikacijske blokade Sarajeva vidjela čitava Evropa, pogledajte u intervjuu sa voditeljicom i urednicom “Večrnjeg studija” Sanelom Dujković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!