“Imamo muzej” – Izložba koja vas vodi kroz 60 godina rada jednog od bh. muzeja

Kultura 19. nov 202120:04 0 komentara
N1

Povodom 60 godina rada, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine otvorio je retrospektivnu izložbu pod nazivom "Imamo Muzej". Na izložbi, koja će biti postavljena do 6.decembra, je predstavljen samo dio arhivske građe ovog muzeja.

“Imamo muzej” je naziv izložbe na kojoj je predstavljena bogata zbirka koju Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH već 60 godina posjeduje, a predstavljena je i arhiva vlastitog rada muzeja.

“Možete vidjeti presjek naše izložbe od osnivanja do danas. Napravili smo veliku selekciju. Možete vidjeti velike panoe iz tog vremena, zamislite koliko je to 60 godina, ispod svakog tog panoa imate legendu jer su one jako bitne da se vidi iz koje godine je izložba, čija izložba”, priča nam kustosica Tamara Sarajlić-Slavnić.

Tu su i fotografije, knjige, dokumenti…

“Iz fotoarhiva smo napravili jedan zanimljiv kolaž sa gimnazijalcima koji pokazuje kako smo pravili izložbe i kako je naša dugogodišnja volonterka Ifeta Lihić napravila jedan dizajn na papiru u kojem nam je pokazala, u naslovima koje smo birali, kako smo nekad radili”, pojašnjava Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i primjenjene umjetnosti BiH.

Viša kustosica Đana Kukić je kazala da nije bilo teško 60 godina ove kulturne institucije staviti u jednu izložbu, jer su već znali kako treba izgledati koncept ove izložbe. No…

“Nije bilo lako odabrati kolaž djelova izložbi koje su pravljene u periodu od 60 godina zbog ograničenosti prostora. Ali mislim da smo napravili pravu stvar, da je ovo jedna lijepa priča, jer 60 godina nije malo”, govori nam Đana Kukić, viša kustosica.

“Muzej stvarali najbolji, a hoće da ga razore najgori”

Iako slave 60 godina neprekidnog rada, jer je ovaj muzej i tokom rata radio, danas, nažalost, djeli sudbinu sa još šest institucija kulture kojima nije riješen pravni status, a samim tim ni finansiranje.

“U stvaranju ovoga muzeja učestvovali su najbolji ljudi, danas hoće da ga razore najgori. A ono što je ostalo isto je da jedni ruše, a drugi grade”, ističe direktorica ovog muzeja, Šejla Šehabović.

“Mi od jula nemamo platu i ubijeđeni smo da je nećemo imati narednih deset mjeseci, ako neko nešto ne uradi, a mislim da neće”, naglašava Tamara Sarajlić-Slavnić, kustosica ovog muzeja.

Ovo se dešava jer već godinama vlast prebacuje nadležnost, pa je budućnost ovih sedam institucija kulture pod znakom pitanja. No, iako dijele istu sudbinu, mogu se ponositi svojim bogatim zbirkama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!