Ines Tanović u žiriju FEST-a: Takmiči se 18 filmova iz 12 zemalja

Kultura 30. apr 202116:27 0 komentara
Bh. rediteljica Ines Tanović
N1

U glavnom takmičarskom programu 49. Međunarodnog filmskog festivala – FEST, koji se održava od 7. do 16. maja u u organizaciji Centra beogradskih festivala - CEBEF u Sava Centru, Kombank Dvorani, Domu omladine Beograd i bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade, naći će se 18 filmova iz 12 zemalja, saopštili su organizatori. U žiriju koji će odlučivati koji je od njih najbolji, nalazi se i bh. rediteljica Ines Tanović.

U žiriju su i glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zaharias Mavroeidis te glumica Dubravka Kovjanić.

U ovoj selekciji publici će biti prikazana i tri filma iz Srbije, domaćina festivala: „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića, „Živ čovek“ reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković i film „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića.

Umjetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić je, govoreći u o filmovima u Glavnom takmičarskom programu, rekao da „nije mali broj onih autora koje publika pamti i čiji filmovi su se, ne tako davno, takođe takmičili na festivalu“.

„Među povratnicima su Dalibor Matanić, koji se ove godine vraća sa filmom ‘Zora’, grčki reditelj Argiris Papadimitropulos, koji je prije samo tri godine na Festu nagrađen Beogradskim pobjednikom za najbolji scenario za film ‘Toplotni udar’, a ove godine se u Beograd vraća sa filmom ‘Ponedjeljak’. „Naša gošća od prije par godina, Suzana Nikjareli, koja je bila prisutna sa filmom ‘Niko, 1988’, ove godine dolazi sa filmom ‘Miss Marx’ koji će nas upoznati sa zanimljivim dijelom života Elenor, ćerke Karla Marksa. ‘Enfant Terrible’ je briljantan njemački film koji je zaslužio čistu desetku, a tretira jednu vrlo zahtjevnu temu – život Rajnera Vernera Fazbindera. To je film koji zaista preporučujem, da se nikako ne propusti”, poručio je Pantelić.

Među takmičarima i kandidat za Oscara

U glavnom takmičarskom programu naći će se i jedan od kandidata za Oskara u kategoriji filmova van engleskog govornog područja – tuniski film „Čovjek koji je prodao svoju kožu“, koji za glavnog junaka ima Sama Alija, mladog, osjećajnog i impulsivnog Sirijca, koji je napustio svoju zemlju i prebjegao u Liban da bi izbjegao rat. U filmu koji je režirala Kauter Ben Hania, jednu od glavnih uloga tumači i Monika Beluči, gošća otvaranja Festa 2017. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!