Irska spisateljica pauzira prevod knjige zbog odnosa Izraela prema Palestincima

Kultura 13. okt 202107:25 > 07:26 0 komentara
Sally Rooney
Sally Rooney (REUTERS/Henry Nicholls)

Irska spisateljica Sally Rooney odustala je od prevođenja svoje najnovije knjige na hebrejski pozivajući se na izraelski “sistem rasne dominacije i segregacije protiv Palestinaca”, prenosi AP.

U saopštenju objavljenom u utorak 12. oktobra preko svojih književnih predstavnika, agencije Wylie, irska spisateljica rekla je kako će na kraju pronaći prevodioce za hebrejski jezik za svoju knjigu “Beautiful world, where are you” (Divni svijete, gdje si) koja je izašla prošlog mjeseca, ali da to neće učiniti preko izraelskog izdavača, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Njezini prethodni romani “Normalni ljudi” i “Razgovori sa prijateljima” objavljeni su na hebrejskom jeziku kroz izdavačku kuću Modan.

Iz Modana kažu da su obavješteni da autorica ne želi da objavi svoju novu knjigu u Izraelu, te da su se njene prethodne knjige “veoma dobro” prodavale u Izraelu.

U međuvremenu, jedan izraelski zvaničnik odluku je nazvao “iznimno nesretnom”.

“Razumijem da se neće svi složiti sa mojom odlukom, ali ja jednostavno ne osjećam da bi u sadašnjim okolnostima bilo ispravno prihvatiti novi ugovor sa jedom izraelskom kompanijom koja se javno ne distancira od aparthejda i ne podržava prava palestinskog naroda predviđena Ujedinjenim nacijama”, rekla je Rooney (30) jedna od najpopularnijih i priznatijih mladih pisaca na svijetu. Njena knjiga “Normalni ljudi” prevedena je na 46 jezika.

Također je rekla da bi joj bila “čast” da njena najnovija knjiga bude prevedena na hebrejski u kompaniji koja dijeli njena politička uvjerenja.

Njene ranije knjige ostaju dostupne u Izraelu na hebrejskom i engleskom jeziku.

U svojoj izjavi Rooney je citirala dva izvještaja izraelske grupe za ljudska prava B’Tselem i Human Rights Watcha iz New Yorka u kojima je Izrael kriv zbog aparthejda i zbog diskriminatorne politike prema Palestincima unutar svojih granica i na okupiranim teritorijama.

Ovi izvještaji, navela je, “potvrđuju ono što palestinske grupe za ljudska prava već dugo govore: izraelski sistem rasne dominacije i segregacije protiv Palestinaca uklapa se u definiciju aparthejda prema međunarodnom pravu.”

Rooney je također pohvalila pokret BDS (Bojkot, prodaja, sankcije) koji poziva na bojkot, oduzimanje imovine i sankcije protiv izraelskih preduzeća, kulturnih institucija i sveučilišta.

Izraelski zvaničnici odbacuju optužbe za aparthejd, a Izrael i drugi protivnici BDS-a kažu da njihove kampanje podstiču antisemitizam i imaju za cilj delegitimizaciju ili uništenje Izraela.

Rooney je jedna u nizu istaknutih javnih osoba koje su prihvatile pokret bojkota, čije su pristaše među ostalima i muzičari Roger Waters i Brian Eno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!