Ispred kule u Gradačcu večeras premijera predstave “Zemlja koja diše”

Kultura 01. jul 202218:23 0 komentara

Ispred kule Husein kapetana Gradaščevića u Gradačcu večeras premijera ambijentalne predstave "Zemlja koja diše“. Lokacija održavanja daje joj posebnu dimenziju, jer se prema riječima režisera Šemsudina Gegića, radi o "ambijentu bosanskohercegovačke temeljnosti u borbi za našu autonomnost, za našu zemlju, za našu državu, za našu dušu, za našeg čovjeka i za nešto što je u postulatu našeg opstanka i našeg nastanka“.

Predstava “Zemlja koja diše“ nastala je na osnovu priče “Okvir“ koja je objavljena u zbirci pripovjedaka “Godinama poslije“ autora Vahida Klopića. Ta priča je ustvari hronika sa vremenskim rasponom od 250 godina koju je trebalo adaptirati u dramu.

“Shvatio sam da je to moguće, sasvim moguće. Krenuo sam sa tim poslom.Krenuo sam sa istraživanjem jer ta priča nije jednostavna. Ona mora biti zasnovana na istorijskim faktima, mora imati dio namaštavanja, odnosno, onoga što donosi autor”, kazao je Vahid Klopić, autor priče “Okvir”.

U predstavi učestvuje sedam glumaca koji tumače 14 uloga predstavnika naše zemlja i okupatora. U suštini glavni junak predstave se ne pojavljuje u izvedbi nijednoga glumca. Glavni junak je zemlja. Ona diše nama, a mi uzajamno posuđujemo dah jedni drugima, pojašnjava režiser.

“Za mene je zemlja dom, domovina, očevina, majčevina. I onda sam iz Vahidovog teksta izvukao ono najbolje, a to je naša borba kako spasiti to da zajedno ostanemo da dišemo. I zemlja BiH i mi”, naveo je Šemsudin Gegić, režiser predstave “Zemlja koja diše”.

“Zemlja koja diše“, diše o nama koji živimo u Bosni i Hercegovini, o nama koje žele svi, o nama koji smo okupirani i napadani. Priču otvara i zatvara kapetan Gradaščević.

“Ovo je nešto iznad. Igrate lik koji nije prisutan u živom smislu među ostalim likovima i nama publikom. Ali je prisutan izand vas, uz vas, ispod vas. To je ta zemlja koja u metaforičkom smislu znači ja, mi”, dodao je Šemsudin Gegić, režiser predstave “Zemlja koja diše“.

Ovo nije prva ambijentalna preedstava ispred kule, ali je projekat bio zahtjevan u svakom smislu.

“Gospodin Gegić je prijatelj Gradčca jer je to pokazao, radeći ovdje projekte u ovakvim uslovima, dolazeći iz Italije, pomaže da pozrišnu umjetnost donese u manje sredine. Naravno da je bio izazov, ali uhvatili smo se u koštac sa tim i nadam se da smo u tome uspjeli”, naglasio je Husein Kujraković, producent predstave “Zemlja koja diše”.

“Ovdje ne igraju samo glumci. Ovdje igra kula, nebo… Nama je sinoć usred probe ušetao pas i prošao. Bio je lik kojeg je dopisala priroda. I to je čar ambijentalne predstave”, kazao je režiser Gegić.

A u njoj igraju Damir Mahmutović, Irfan Kasumović, Jasmina Dedić Ibrić, Alisa Brkić, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović i Hazim Mujčinović.

Samostalnost, nezavisnost, život, suživot je sve ono za šta se zalagao Husein kapetan Gradaščević. I to je upravo zemalja koja diše, a ona još uvijek diše ovdje na njegovoj kuli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!