Izložba Aleksandre Kokotović: Zemlja domovina, a Sarajevo zavičaj djetinstva

Kultura 08. okt 202120:58 0 komentara

Izložba skulptura i slika, pod nazivom "Deep Into Nature", autorice Aleksandre Kokotović otvorena je u galeriji Collegium Artisticum i biće postavljena do 22. oktobra.

Na izložbi su predstavljene četiri skulpture velikog formata od metala i 25 slika različitih veličina. Ovo je treća izložba Kokotović u Sarajevu, peta u Bosni i Hercegovini i ukupno 34. samostalna izložba. Izlagala je širom svijeta. Kako navodi planeta Zemlja je njena domovina, a Sarajevo zavičaj djetinstva. Inspiraciju pronalazi u putovanjima.

“Radovi koji se nalaze pred vama izmiču pouzdanom uspostavljanju i razumijevanju bližih tematskih krugova. Oni referišu pojam imaginacije, koja podrazumijeva raznolike podatke, situirane osobitim promišljanjem svijeta. Plava i zelena su osnovne boje svijeta i iz njih se rađaju čudesne ljepote. Stoga sam inspiraciju za ovu seriju radova pronašla u prirodi i mjestima koja su na mene ostavila poseban utisak, a želja mi je da svaki rad posmatrač doživi lično, vođen sopstvenim sjećanjima duboko utkanim u svoje biće”, kazala je Aleksandra Kokotović.

“Tu su slike na lanu, na kojima su brda izvučena iz priča moga oca koji je kao dječak, bezbroj puta, prepješačio brda iznad Kotora, što opet ja doživljavam kao brda iznad Sarajeva, a neko će ih, recimo, doživjeti kao brda iznad Ženeve.
Tu su sekvence sa Atlantskog okeana, jer sam dugo živjela na obalama Atlantika, a sada isto obitavam na tim prostorima mnogo. Zatim, tu su prekrasne bosanske planine koje okružuju Sarajevo, kao i mitološke priče o vilama, stanovnicama bajkovitih šuma. Zatim tu su skulpture velikih dimenzija od metala koje predstavljaju moje apstraktno viđenje jednog od “bića” planete – drvo! Ja sam slikar impulsa i trenutka, pri čemu nastojim da aspekt doživljaja pretvorim u refleksivno stanje svijesti”, poručila je umjetnica Kokotović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!