Izložba fotografija “Duša Srebrenice” Midhata Poturovića u Beogradu

Kultura 02. jul 202111:41 0 komentara
Midhat Poturović

Izložbe fotografija “Duša Srebrenice”, sarajevskog autora i višestruko nagrađivanog fotografa Midhata Poturovića, biće otvorena u subotu, u Endžio habu u Beogradu, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava.

Fotografije u okviru izložbe “Duša Srebrenice” su nastale tokom dugogodišnjeg rada na pričama o srebreničkoj tragediji i genocidu koji se desio u tom gradu. Kako autor pripada generaciji onih koji su tokom rata bili djeca, sve fotografije su nastale u poslijeratnom periodu.

“Preživjeli smo rat, naslijedili tešku i bolnu prošlost koja nas obavezuje da gradimo bolju budućnost. Naša obaveza je da svakodnevno gradimo i čuvamo mir, otvoreno pričamo o prošlosti kako se stvari ne bi ponavljale u budućnosti. Ne smijemo biti žrtve sopstvene mentalne lijenosti u potrazi za istinom. Generacije mladih moraju da se bore protiv lošeg naslijeđa roditelja, društva i nakaradnog političkog sistema”, navodi autor.

Serijal fotografija “Duša Srebrenice” autora Midhata Poturovića, dobitnik je fotografskog priznanja “Hrvoje Polan”, pokrenutog od strane magazina Grain, uz podršku Inicijative mladih za ljudska prava Srbija i njemačke nevladine organizacije forum ZFD kancelarija Beograd, sa ciljem prepoznavanja i podrške autorskoj angažovanoj fotografiji na prostoru bivše Jugoslavije i doprinosu iste razvoju kulture sjećanja na prostorima bivše SFR Jugoslavije.

Midhat Poturović rođen je 1985. godine u Sarajevu. Svojim radom ističe priče koje podižu svijest o važnim temama koje mogu pokrenuti pozitivne promjene u društvu. Fotografijama nastoji da podstakne kod gledalaca razmišljajnje, probudi empatiju ili da nadu.

Njegovi radovi su pored Bosne i Hercegovine bili izloženi u Americi, Albaniji, Argentini, Demokratskoj Republici Kongo, Hrvatskoj, Italiji, Kolumbiji, Mađarskoj, Španiji, Srbiji i Turskoj. Dobitnik je više prestižnih fotografskih priznanja od kojih se mogu izdvojiti: International Photography Awards (IPA), Pictures of the Year International (POYi), Balkan Photo Award, Swedish Picture of the Year, UNICEF, BETA fotografija godine, Fokus Award i Fotografija godine u Bosni i Hercegovini.

Izložba će u Endžio habu biti otvorena do 13. jula, svakog dana od 13:00 do 19:00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!