Izložba “Između dvije vatre” predstavlja portrete strastvenih pušača

Kultura 11. sep 202121:54 0 komentara
N1

U Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja publika je imala priliku uživati u prvoj samostalnoj izložbi umjetničkih slika Elene Kovačević pod nazivom "Između dvije vatre“.

Josip Broz Tito, Sophija Loren, Churchill, Brad Pitt… su samo neka od 33 portreta javnih ličnosti – strastvenih pušača, predstavljeni na izložbi “Između dvije vatre”.

“Ja kao nepušač, uvijek sam se divila pušačima, koji su uživali u tom trenutku sa cigarom i cigaretom, nekako su imali poseban odnos sa cigarom i cigaretom. I nekako me ponukalo da krenem od tih trenutaka pušenja, da vidim šta je to, da istražim”, kazala je autorica izložbe Elena Kovačević.

A to istraživanje je preraslo u 33 umjetnička djela, portreta, naslikana akrilikom i uljem na platnu. Elenina prva samostalna izložba predstavlja putovanje u prošlost, a poznate ličnosti koje je naslikala, uhvaćeni su u trenutku mira.

“Izložba predstavlja to neko prošlo vrijeme. Htjela sam da naglasim koliko je analogno vrijeme u odnosu na ovo sad bilo drugačije. Više se uživalo, više se voljelo, više se taj trenutak odvajao za sebe, za razmišljanje, o ciljevima, životu i svemu ostalom”, dodala je Kovačević.

Sa željom da pobjegne od teških tema, Elena se tokom pandemije vratila umjetničkim korijenima. Tako je i nastao ciklus slika “Između dvije vatre“, kojim je uspjela da uhvati dimne signale dobro poznatih lica iz prošlosti koji su život živjeli između dvije vatre.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!