Izložba “Progovara(j)mo” Muzeja ratnog djetinjstva otvorena u Beogradu

Kultura 03. okt 202116:20 0 komentara
WCM

Sinoćnim svečanim otvorenjem izložbe „Progovara(j)mo“ (Speaking Out) Muzeja ratnog djetinjstva i partnera u Beogradu počelo je obilježavanje tematske sedmice posvećene podizanju svijesti o problemu ratnog seksualnog nasilja.

Ova privremena izložba, koja je do sada predstavljena u Sarajevu i Mostaru, stavlja fokus na lična iskustva žena iz nekoliko gradova BiH koje su preživjele ratno seksualno nasilje, te iskustva djece rođene zbog rata.

„Progovara(j)mo” će biti postavljena u Endžio HAB-u (ul. Dobračina 4, Beograd) od 2. do 8. oktobra, te se može posjetiti svaki dan u terminu od 11 do 19 sati, uz besplatan ulaz.

Na otvorenju izložbe prisutnima su se obratili Maja Žilić ispred Incijative mladih za ljudska prava (YIHR Srbija), Amina Krvavac, izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva, Midheta Kaloper Oruli ispred žena koje su preživjele ratno seksualno nasilje, te Ajna Jusić, dijete rođeno zbog rata.

Maja Žilić zaželjela je dobrodošlicu svim prisutnima na centralni događaj tematske sedmice, koju organizuje YIHR Srbija zajedno sa partnerima, istaknuvši pritom kako je „došlo vrijeme da se u Srbiji govori o ratnom seksualnom nasilju.“

„Od iznimne je važnosti kreiranje prostora i platformi putem kojih možemo čuti glasove preživjelih ratnog seksualnog nasilja i djece rođene zbog rata,“ započela je svoje obraćanje Krvavac, te dodala da je neophodno kontinuirano pružati podršku ovim osobama u njihovoj borbi za pravdu i ostvarenje ljudskih prava.

WCM
WCM
WCM
WCM
WCM
WCM
WCM
WCM
WCM
WCM
WCM
WCM
WCM

Midheta Kaloper Oruli izrazila je zadovoljstvo što su mladi iz Srbije i BiH zajedno stali uz preživjele, te u Srbiji pokrenuli razgovor o temi ratnog seksualnog nasilja. „Čitajte naše poruke i naše želje, od kojih je najveća pravda za preživjele, ali i kazna za počinioce,“ poručila je Kaloper Oruli.

Ajna Jusić kazala je kako za sve posjetitelje izložbe „iskustva ovih žena koje su prošle najgore nose važne lekcije, među kojima je najvažnija borba za dobro, te odlučnost da se zlo, nasilje i mržnja ne prenose dalje.“

Izložba „Progovara(j)mo“ producirana je u saradnji sa Udruženjem Zaboravljena djeca rata, Fondacijom Krila nade, Udruženjem PSIHOLAB, Incijativom mladih za ljudska prava Srbija, Žene u crnom Srbija, Autonomnim ženskim centrom, te uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, UNDP Srbija, Medica Mondiale, Engagement Global i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!