Izložba u Sarajevu vizuelno prikazuje kultnu pjesmu Milana Mladenovića

Kultura 19. mar 202119:41 0 komentara
N1

"Sarajevo, kristalna sjećanja" naziv je izložbe fotografa Dejana Vekića i Andreja Ðerkovića. Ova minimalistička izložba predstavlja dva istaknuta bh. fotografa koji su tokom svog višedesetljetnog druženja ostavili trag na sarajevskoj i međunarodnoj fotografskoj sceni. Oba su članovi Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine, te dobitnici nacionalnih i međunarodnih nagrada za svoj rad.

Naziv izložbe “Sarajevo, kristalna sjećanja” naslanja se na kultnu pjesmu Milana Mladenovića, te tako ova simbolična postavka vizualno aludira na tekst iste, maestralno opisujući taj predratni ali i poslijeratni period koji su Dejan Vekić i Andrej Đerković zabilježili svojim fotoaparatom.

Koliko god je taj period i bio tmuran, on je bio i veoma kreativan, što je glavni zadatak ove izložbe: da pokaže jedan osobni humani pogled na taj period i na taj grad“, rekao je Andrej Đerković, autor izložbe.

Šest fotografija koje čine ovu minimalističku ali veoma snažnu izložbu, postavljene u izdavačkoj kući Buybook, nastale su u Sarajevu, u periodu od ‘92. do ‘95. godine.

Radio sam tada u Komisiji za ratne zločine kao fotograf, a istovremeno studirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Ta serija je nastala apsolutno spontano i nisam znao koliko će mi to kasnije značiti. Ja bih tu seriju fotografija nazvao ‘Sjećanje’“, izjavio je Dejan Vekić, autor izložbe.

Vekić je kazao da je smisao fotografisanja zamrzavanje vremena, a po tri fotografije ovih autora, prikazuju intimnu verziju njihove nepojmljive ratne realnosti.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!