Izvedbom predstave ‘Moby Dick’ najavljeno ovogodišnje izdanje Festivala MESS

Kultura 04. sep 202121:11 0 komentara
Fena

Izvedbom predstave "Moby Dick“, bazirane na istoimenom romanu Hermana Melvillea, na sarajevskom Trgu "Suzan Sontag“ večeras je najavljeno 61. izdanje Međunarodnog teatarskog festivala-MESS koji će ove godine, ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli, biti održan od 1. do 7. oktobra.

Ova atraktivna ambijentalna predstava i svojevrsni ulični spektakl u režiji Stefana Tea i produkciji italijanske trupe Teatro dei Venti iz Modene, izvedena na za ovu priliku posebno dizajniranoj pozornici ispred Narodnog pozorišta, pobudila je iznimno interesovanje publike.

Potreba društva

Kako je Feni kazao direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković, radi se o vrhunskoj predstavi uličnog teatra kojom se umjetnost u urbanom okruženju približava publici, pa i slučajnim prolaznicima, svjedočeći o istinskim kulturnim vrijednostima i dometima i u ovim pandemijskim danima.

Kreševljaković ističe kako je teatar na otvorenom dobar način da se Festival približi ljudima i zajednici, ukazujući na potrebu društva za umjetnošću.

“Svojevrsna zanimljivost je da se upravo ove godine navršava 170 godina od objavljivanja Moby Dicka, tog kultnog djela američke i svjetske književnosti. Trupa Teatra dei Venti i Stefano Te predstavu ‘donose’ na neuobičajen način, s idejom da uspostave komunikaciju između umjetnosti i prostora, odnosno između umjetnosti i ljudi”, kazao je direktor Festivala MESS.

Radi se o predstavi koja, između ostalog, tematizira odnos između čovjeka i prirode, uz preplitanje nemilosredne borbe za preživljavanje, iznenadne oluje i trenutaka radosti njenih protagonista.

U osvrtu na program ovogodišnjeg MESS-a, Kreševljaković je najavio da će, iako u skromnijem izdanju, donijeti izvrsne predstave.

“Nakon dvije godine čekanja, konačno će biti izvedena i ‘Prva Čehovljeva predstava’ iz Irske, kojom je trebao biti zatvoren MESS 2019. Iz Francuske dolazi predstava ‘Omma’ Josefa Nadja, starog znanca, a očekuje se i predstava ‘Ivanov’ ukrajinskog reditelja Andreja Žoldaka, koji dolazi kao reditelj crnogorske produkcije”,  precizirao je Kreševljaković.

Poštivanje mjera

Po njegovim riječima, u periodu pandemije nastao je i niz dobrih predstava u bh. produkciji, među kojima “Snijeg” Dine Mustafića u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, “Šindlerov lift” Kokana Mladenovića u produkciji Kamernog teatra 55, te “Kreketanje” u režiji Aleša Kurta, po tekstu Almira Bašovića, u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, a koje će se, također, naći u selekciji MESS-a.

Predstava Moby Dick, iako na otvorenom, izvedena je uz poštivanje aktuelnih epidemiološkoh mjera, a za njene potrebe izmijenjen je režim saobraćaja u spomenutom dijelu grada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!