Jajce – turistički biser BiH: Svjedok o 4 carstva, 3 kraljevstva i religije

Kultura 27. feb 202219:17 0 komentara
N1

Grad kamena, svjetlosti i vode, grad muzej pod otvorenim nebom - Jajce. Turistički je to biser Bosne i Hercegovine, no kao i ostali gradovi bori se sa problemom odlaska mladih, uprkos svim potencijalima koje ima.

Na kamenjaru gdje se sreću panonski i planinski dio Bosne i Hercegovine u uskoj kotlini pod kojom Pliva ljubi Vrbas, tu je Jajce, čija je duša – stari grad, smještena na putu između Travnika i Banjaluke. Po tim smjerovima nazvane su i kapije grada, a pod jednom, Travničkom, u kreativnom zanosu zatekli smo Eminu Cerić.

“Svaki moj rad je unikatan i poseban. Bavim se dekupaž tehnikom, mandala tehnikom, radim pletenje i heklanje, vez i zlatovez na kanvas platnu, izrađujem svijećnjake od gipsa”, govori za N1 umjetnica Emina Cerić.

Eminine rukotvorine pomažu u njegovanju uspomene na grad brojnim posjetiocima koji se u njemu zateknu. Priroda je prema Jajcu bila izdašna. Istorija je koristila priodne blagodati, pa je baš u Jajce smjestila spomenike na četiri carstva, tri kraljevstva, toliko i religija.

“Promocija Jajca bi definitivno trebala da bude na većem nivou. Ne trudimo se puno oko toga, ali evo sad su pokrenuli ljudi nekakve organizacije, nešto će se valjda ove godine početi dešavati na tom planu da bi svima bilo bolje. Turistima dobro, nama dobro”, dodaje Emina.

Ipak, svo bogdatstvo koje Jajce ima nije dovoljno da ga izliječi od muka koje dijele svi u Bosni i Hercegovini. Iz Jajca se odlazi za boljim životom u potrazi za rješenjem problema koje najbolje bilježe njegovi hroničari.

Sedamdesetih godina Jajce je mučila divljač koja zaluta u grad, psi lutalice, snijeg koji iznenađuje službe, a njegove građane pekari koji ih zakidaju za hljeb.

Ovako se 1983. godine pisalo o anegdoti koju su mještani prepričavali tvrdeći kako pekari vode računa o njihovom zdravlju, jer ih zakidaju za hljeb koji prodaju po manjoj gramaži od one na deklaraciji. Taj tekst kao i desetine prije i poslije tog potpisao je Tvrtko Zrile.

“I ovdje možete vidjeti nekoliko priloga da su glavni problem psi lutalice, da nema kruha, da ceste nisu onako kako treba i niz drugih primjera gdje je situacija skoro ista kao i prije 40 godina”, govori nam ovaj Jajčanin.

Zrile, novinar koji je karijeru posvetio životnim problemima svojih sugrađana od kojih je sada napravio izložbu i danas je posvećen svom Jajcu. Priča o mladima kojih je sve manje i starima koji ostaju sami.

“Tako kad noću pravite snimak vidite da više od 50% stanova nisu osvjetljeni, niko u njima ne živi”, dodaje Zrile.

Jajce se, svom Zriletu, zahvalilo prigodnim priznanjem, povodom dana opštine, u kojoj se kaže i Zrile ne živi loše ukoliko se želi raditi. Sličnu priču, ali sa više entuzijazma priča i načelnik.

Detaljnije u priči Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!