Jasna Đuričić ili “Aida”: Ispostavilo se da sam bila upravu

Kultura 15. mar 202117:10 > 17:28 3 komentara
Scena iz filma "Quo vadis, Aida?
"Quo Vadis, Aida?" (N1)

Glavna glumica u filmu 'Quo Vadis, Aida?' Jasna Đuričić oduševljena je viješću da je taj film bh. scenaristice i redateljice Jasmile Žbanić nominiran za najprestižniju filmsku nagradu Oscar u kategoriji za najbolji strani film.

“Osjećaj je fantastičan, ne poznajem sličan. To je jedinstven trenutak u našim životima. Svi smo sretni”, prokomentirala je Đuričić.

Dragocjenosti toga filma bila je svjesna od samog početka, znala je da ne može proći nezapaženo zato što je, kako je kazala, to veliki film.

“Ispostavilo se da sam bila upravu. Nominacija je i dokaz da nije važno gdje živiš, važno je samo kako radiš i da li vjeruješ u svoje snove. To jednostavno uvijek mora da se vrati lijepim. To govori i o tome da na Balkanu ima mnogo kvalitetnih ljudi, koji ravnopravno (rame uz rame) stoje sa čitavim svijetom. To nije prvi put dokazano, ali nije baš ni mnogo puta”, kazala je.

Za Jasmilu Žbanić kaže da je zahtjevna, ali i dodaje ‘to po prirodi stvari mora biti tako, svi velik redatelji su zahtjevni ljudi u zahtjevnoj profesiji’.

“I sama sam takva. Najprije prema sebi, onda i prema ostalima. To je zahtjevnost u najljepšem smislu te riječi”, istaknula je.

Po njenim riječima nominacija za Oscara značajna je, sama po sebi.

“Bit će kako bude. Najvažnije je da imamo dobar i veliki film, koji će ostati”, poručila je.

Film ‘Quo Vadis, Aida?’ bosansko-hercegovačke scenaristice i rediteljice Jasmile Žbanić nominiran je za najprestižniju filmsku nagradu Oskar, u kategoriji za najbolji strani film. Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić. Nagradu Oskar dodjeljuje Američka filmska akademija, a ovogodišnja 93. dodjele nagrada bit će održana 25. aprila.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare