Jasna Đuričić za N1: Vjerujem da će se “Quo Vadis, Aida?” prikazati i u Srbiji

Kultura 13. dec 202110:37 > 12:591 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Najbolji evropski film, najbolja režiserka, najbolja glumica – film “Quo Vadis, Aida” je još jednom pokazao koja je sjajna ekipa napravila ovo remek djelo. Najbolja glumica u Evropi Jasna Đuričić bila je gošća Novog dana te je za N1 govorila o ovom priznanju.

Đuričić je na početku razgovora istakla da je bilo malo konfuzno online primiti nagradu. Kako kaže, dodjela je bila u Berlinu, a ona i Jasna su kilometrima udaljene na nekom sasvim drugom mjestu sve to pratile.

“Ali bez obzira na to, zahvaljujući internetu i tehnologiji ipak uspijevamo i na ovaj način funkcionisati. Intuicija mi je govorila da ćemo ovog puta dobiti nagrade, možda ne u ovolikoj mjeri da ćemo biti nagrađeni, ali nekako sam vjerovala da ćemo ih dobiti za film. Pomiješana su osjećanja, neka trema koja je krenula kada smo se našli i kada je počela ceremonija, a onda sam sama sebe smirivala. Velika je sreća i zadovoljstvo. To je bila filmska akademija na kojoj je glasalo na hiljade i hiljade članova iz Evrope, anonimno, ali to su ljudi iz naše branše i onda je to veliki uspjeh”, ispričala je Đuričić.

POVEZANE VIJESTI

Od četiri glavne nagrade u Berlinu, film “Quo Vadis, Aida?” o genocidu u Srebrenici je odnio čak tri – najbolji film, najbolja rediteljica i najbolja glumica. Đuričić je kazala da su uslijedile brojne reakcije i čestitke kolega, ali i mnogih drugih, pa smo je upitali kako su reagovali u Srbiji s obzirom na tematiku filma.

“Mnogo sam putovala tako da tek sada čitam medije i skupljam reakcija. Ali svi naslovi i vijesti o našem filmu i uspjehu koje sam upratila u Srbiji, vidim da se to slavi isto koliko i u BiH”, navela je.

Regionalna akademija pozvala RTS da emituje film “Quo vadis, Aida?”. S obzirom na to da on još nije emitovan u Srbiji, ali ni u entitetu Republika Srpska, pitali smo Jasnu da li smatra da će se to desiti?

“Tu informaciju sada prvi put čujem od vas. To je divno i vjerujem u te stvari. To će se sigurno dogoditi, ja uopće ne sumnjam. Mi bismo nekada voljeli da se stvari događaju odmah, ali ja osjećam da će se to vrlo brzo dogoditi. To su sve pojedinačni koraci koji mi svi sa svih strana pravimo i to je jako značajno. Vjerujem u to da pojedinac mijenja svijet koliko god se to nekome činilo besmisleno. Taj pojedinac mora imati mnogo snage i ne odustajati. Život je borba nije puko uživanje”, naglasila je Đuričić.

Đuričić je podsjetila da su, kako je vrijeme prolazilo, festivalski život tekao, pa su tako i mnogi shvatali važnost filma “Quo Vadis, Aida?”.

“Mnogi su shvatali koliko je to dobro i da ne smije proći nezapaženo. A u Veneciji na festivalu su nas malo ‘zaobišli’ nauštrb nekih filmova kojih, ruku na srce, više se niko ni ne sjeća, a dobili su nagrade. Međutim, znate kako, to su festivali, konstalaciji, žiriji i takav trenutak. Da je bio neki drugi žiri mi bismo jednostavno dobili nagradu, ali se na takvim manifestacija uglavnom sve oslanja na lični ukus manje-više, ali ovako kao sad na evropskoj filmskoj nagradi, gotovo jednoglasno da su donesene ove nagrade”, istakla je najbolja evropska glumica.

Smatra da će ove nagrade upravo utjecati na to da se ovaj film gleda i u državama u kojima nije prikazan jer je njegova online gledanost porasla veoma brzo kada je “Quo Vadis, Aida?” bio nominovan za Oskara.

“Pretpostavljam da je to nekakav svjetski plan, kada to neko u svijetu pečatira i potvrdi kao veoma uspješnu i pravu stvar, da to onda veoma utječe na pojedince koji su zatvoreni i imaju određena uvjerenja pa čak i za Srebrenicu”, poručila je Đuričić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar