“Kako častimo žene?”

Kultura 20. dec 202117:15 0 komentara
Vanja Lazić

Izložba ilustracija pod nazivom "Kako častimo žene" dizajnerice Vanje Lazić dostupna je posjetiteljima u Evergreen 1969 Concept baru. Kako otkriva u razgovoru za N1, ova mlada umjetnica kroz svoje crteže ukazuje na to da se možemo poigravati sa društveno nametnutom moralnošću i imaginacijom. Njen humorističan i sarkastičan pristup radu nailazi na reakcije brojnih žena koje joj se javljaju sa dodatnim idejama, kaže nam, naglašavajući da i sama na ideje nailazi čitajući komentare na društvenim mrežama.

Vanja Lazić je dizajnerica i ilustratorica iz Zenice. Diplomirala je Produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Kroz svoj rad kao ilustratorica i dizajnerica učestovala je na brojnim projektima u BiH i regiji.

N1: Kako je došlo do ideje za ilustracije „Kako častimo žene“?

Vanja Lazić: “Ideja je došla tako što sam negdje u bespućima interneta pročitala komentar da je neka javna ličnost „Bila dobra riba a sad grohnula“ pa sam se zapitala kakve su dobre a kakve loše ribe? I zašto baš ribe? I zašto žene tako oslovljavamo? Tako je nastala prva ilustracija u ovoj seriji „Dobra riba“. Nakon što sam ju objavila, dobila sam doslovno more komentara i poruka sa prijedlozima za sljedeću. Tu sam negdje dobila i potvrdu da to nije samo moja impresija, da žene zaista često dobijaju ovakve „komplimente“ koji im nisu nimalo prijatni i da postoji prostor da ih na ovaj način osvijestimo i u budućnosti se možda odupremo porivu da žene ovako komentarišemo, ponižavamo i vrijeđamo.”

Izložba “Kako častimo žene?” umjetnice Vanje Lazić

N1: Koju ste poruku željeli poslati ovim ilustracijama?

Vanja Lazić: “Volim vjerovati da je umjetnost, barem ona koju ja poštujem i pokušavam stvarati odmakla od pukog prenošenja poruka, koje rijetko ko danas čita. Moja želja je bila medijem ilustracije pokušati banalizovati, preokrenuti i preuzeti značenje ovih uvreda, kako bi istovremeno ukazala na uvrede i seksizam sa kojim se žene susreću svakodnevno.”

Ilustracija umjetnice Vanje Lazić (iz izložbe “Kako častimo žene?”)

N1: Koje je Vaše mišljenje o rodno zasnovanim stereotipima, govoreći o području naše države?

Vanja Lazić: “Ja bih zaista željela da živim i radim u državi u kojoj je moguće imati distancirano, dobro formulisano mišljenje koje nadilazi neke zdravorazumske formulacije i floskule. Jasno je da me izravan seksizam i rasizam užasavaju, a svjesna sam i toga da iako je diskriminacija na svakoj osnovi, poput spola, rase, boje kože ili seksualnosti, protuzakonita naša realnost je nažalost, da se svakodnevno susrećemo i borimo sa stereotipima i na kraju krajeva sa nasiljem. Želim vjerovati da ćemo u jednom trenutku doći do toga da se kada govorimo o rodno zasnovanim stereotipima prestanemo oslanjati na jeftine zgoditke ili lake asocijacije te počnemo javno govoriti o zaista važnim problemima i suštinski mijenjati realnost u kojoj živimo.”

Humoristične i sarkastične ilustracije dizajnerice i ilustratorice Vanje Lazić, bit će izložene do sedmog januara 2022. godine u Evergreen 1969 Concept baru.

Vanjine radove možete pratiti na njenom Instagram profilu @vasputnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!