Kanton Sarajevo domaću filmsku i TV produkciju finansira sa milion KM

Kultura 23. feb 202219:30 > 19:36

Kanton Sarajevo će za finansiranje i sufinansiranje domaće produkcije u ovoj godini izdvojiti milion KM, dok će kao potpuno novi način podrške filmskoj i TV produkciji iz budžeta Kantona Sarajevo, kroz poticajna sredstva, biti izdvojeno dva miliona KM. I vjeruju iz kantonalne vlasti da će to donijeti nove milione.

Milion maraka je ove godine izdvojeno iz budžeta Kantona Sarajevo za finansiranje i sufinansiranje domaće produkcije, što je za 300 000 KM veći iznos u odnosu na predhodnu godinu. No, ono što je značajno, jeste da je 2 miliona KM izdvojeno za podršku filmskoj i TV industriji.

“Ova vrsta poticaja je modalitet koji se koristi širom svijeta, a BiH, Albanija i Moldavija su bile zemlje koje nisu iskoristile ovu mogućnost. Ali Vlada KS je to uradila i moram reći da ćemo biti u mogućnosti da dajemo te poticaje”, kazao je Samir Avdić, ministar kulture i sporta KS.

Zahvaljujući ovim poticajima, uložena dva miliona maraka će u Kanton Sarajevo generisati oko sedam miliona maraka iz privatnog sektora i stranih izvora. Svi ulagači u filmski i TV sadržaj, na području Kantona Sarajevo, mogu vršiti povrat od 30% uloženih finansijskih sredstava.

“Tema poticaj za filmsku industriju je bila tema na SFF zadnjih 10-ak godina, na platformi za razmjenu ideja, kako najbolje urediti kinematografiju, kako stvoriti uslove za povećanje proizvodnje… To je bilo sve zbog toga jer ovakav sistem nije postojao u zemlji, sada postoji bar u Kantonu Sarajevo, to je velika promjena zaista”, naveo je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala (SFF).

Marjanović je govorio i o analizi proizvodnih kapaciteta Kantona Sarajevo, koju je spovela kompanija specijalizovana u području kreativnih industrija.

“Rezultati te analize su realni. Ocijenjeni su na skali od 1 do 5, jedva prolaznom ocjenom 2”, dodaje Marjanović.

Analiza je pokazala da Sarajevo ima odličnu ocjenu kada su u pitanju lokacije za snimanja, što bi mogao biti ključni faktor za privlačenje stranih produkcija, ali su problematična područja u pogledu dostupne infrastrukture i opreme. Također, na tržištu nedostaju profesionalni filmski i TV studiji.

Ono što je također problem bio jeste nedostatak pravilnika po kojem se projekti prijavljuju ali i biraju za ta sredstva.

“Po prvi put smo uspjeli napraviti pravilnik po kojem se ta sredstva dodjeljuju. Činjenica da imamo pravilnik je vrlo važna jer se sredstva dodjeljuju po izvrsnosti za našu domaću proizvodnju i prijavljuju se po određenim pravilima, a samim tim cijeli proces postaje transparentan”, navela je Elma Tataragić, predsjednica Udruženja filmskih radnika.

“Cilj je da Sarajevo bude generator proizvodnje, da ima jak proizvodni sektor, da bude mjesto koje će privlačiti strane investicije i mjesto na kojem će se promovisati najbolje prakse”, poručio je Marjanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad