Knjiga o filmu

Kultura 23. feb 202119:14 0 komentara

Vizuelni enciklopedijski vodič kroz svijet filma “Knjiga o filmu / Filmbook“, kroz izuzetno bogate ilustracije donosi zanimljivosti za sve filmske radnike, ali i one koji se prvi put susreću sa sedmom umjetnošću. Lejla Panjeta i Furkan Hizir ((HZR)) na zanimljiv, ilustrovan i koncizan način, donose sve o filmu.

U knjizi su obrađene tri oblasti: historija filma, teorija filma i filmska praksa. Knjiga je enciklopedijsko-leksičkog karaktera, dizajnirana tako da su tematske jedinice prilagođene bržem pamćenju i većoj koncentraciji pri razumijevanju pojmova iz oblasti vezanih za filmsku umjetnost i praksu.

“Prilagođena je na takav način da služi udžebnik za osnovce i srednjoškolce i sve nastavnike koji se bave proučavanjem filmske kulture, kao i studente filma, a za profesionalce ona zapravo služi kao podsjetnik”, kaže prof. dr. Lejla Panjeta, SFA i autorica knjige.

“Mislim da ovo što je Lejla uradila zaista korisno, jer na jednom mjestu objedinjuje nešto za što je trebalo godina i godina studiranja”, dodaje Vedran Fajković, dramaturg.

Na ideju da urade “Filmbook” došao je ilustrator Furkan Hizir, koji je već imao spremne neke ilustracije. Knjiga je nastala u godinu dana i to isključivo online, što je za oboje bio pravi izazov.

“Bilo je veoma izazovno u smislu zajedničkog radnog rasporeda, postavke jezika, dizajna i stila, precizne forme i procesa printanja. Biti fizički prisutan je najvažnija stvar i veoma važan korak u izdavanju nečega ovako kompleksnog. Općenito, bilo je veoma zahtjevno u smislu vremena koje smo uložili u rad na daljinu”, ističe Hizir, koautor knjige.

Knjiga je recenzirana od strane internacionalnih i domaćih filmskih autora, kritičara i profesora. Kazali su da je ova ilustrovana enciklopedija, uspjela da posebnim vizuelnim pedagoškim metodama približi znanje iz sedme umjetnosti.

“Ova će knjiga biti polazište svakome ko želi da sistematično istražuje sve umjetničke i tehničke komponente filma, da shvati suštinu sedme umjetnosti te percipira ulogu i značaj pojedinca u kolektivnom djelovanju stvaranja filma. Dr. Lejla Panjeta i Furkan Hizir primjenom minimalnih ali i dobro osmišljenih sredstava napravili su ovaj odličan vodič koji će sigurno postati obavezno štivo na temu o filmu”, tvrdi Ahmed Imamović, reditelj.

“Smatram vrlo korisnim dio koji govori o filmskim žanrovima, jer to je tema koju svi znamo po malo, osnovne odredice šta bi moglo biti filmski žanrovi, a Lejla to u “Filmbooku” vrlo jednostavno i vrlo slikovito objašnjava. Čitajući bar taj dio ljudi će dobiti vrlo jasnu i preciznu sliku o nečemu što su možda pretpostavili, a sada će moći vrlo jasno znati”, navodi Fajković .

Filmbook približava ne samo znanje iz domena filmske kulture i prakse, već i specifično odabranim metodama ilustracije, na izuzetno kreativnom i inovativnom nivou.

“Svaka stranica u ovoj knjizi je mapa sa ishodima učenja. Iz tog razloga mislim da će biti prihvatljiva i nadam se da će je prihvatiti sve dobne skupine”, kaže Panjeta.

Knjiga je rađena u štampanoj verziji, i u digitalnom izdanju, a očekuju se izdanja na engleskom jeziku i web aplikacije.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!