Kolektivna izložba učenika Edukativnog centra Nova Kasaba i Kemala Konakovića

Kultura 21. maj 202120:37 0 komentara
N1

Već pet godina Kemal Konaković iz Sarajeva, umjetnik, magistar likovnih umjetnosti i nastavnik likovne kulture dva puta sedmično putuje na istok naše zemlje, u Novu Kasabu, mjesto u općini Milići. U Edukativnom centru Nova Kasaba Kemal Konaković ne samo da učenice i učenike iz ovog kraja uči slikarskim tehnikama, on je uspio uraditi nešto mnogo veće i značajnije. Učenici i učenice iz ovog povratničkog mjesta zavoljeli su kist i platno i postali su pravi umjetnici, a Edukativni centar u malom mjestu je prava mala likovna kolonija.

“Edukativni centar Nova Kasaba predstavlja 130 učenika koji vode borbu za Bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta u RS. Ti mali hrabri borci od 2014. godine vode borbu za svoju budućnost. Od 1. septembra 2017. godine odlukom Vlade Kantona Sarajevo upisani su u JU OŠ ‘Malta’. Iako smo mi u JU OŠ ‘Malta’ 123 kilometra udaljeni od njihove male područne škole, činimo sve što je u našoj moći da obezbijedimo prava zagarantovana Ustavom i međunarodnim konvencijama”, poručuju iz OŠ Malta iz općine Novo Sarajevo.

Kada je sada već davne 2017. uprava OŠ Malta mladom nastavniku ponudila angažman u improviziranoj područnoj školi na drugom kraju države, Kemal Konaković bio je počašćen, uzbuđen, ali i pomalo znatiželjan.

“Taj posao bio je moj prvi profesionalni angažman i velika odgovornost. Jedan put u nepoznato. Uzbudljivo i drugačije od svega što sam ranije u životu radio-Nakon pet godina rada u Edukativnog centru Nova Kasaba osjećam se produhovljenije, ozbiljnije i odgovornije prema sebi kao i prema učenicima i učenicama Edukativnog centra Nova Kasaba. Djeca su me prihvatila odlično zavoljeli su moj pristup predavanja te tako još više zavoljela Likovnu kulturu kao obavezni školski predmet. Likovnu kulturu kao predmet gledaju kao zabavu i razonodu ali i takođe vrijedan kreativni rad”, kaže profesor Kemal Konaković.

Kolektivna izložba učenika i učenica Edukativnog centra Nova Kasaba kao i izložba radova akademskog slikara Kemala Konakovića, magistra likovne umjetnosti grafika i nastavnika likovne kulture u Edukativnom centru Nova Kasaba koja je područna škola osnovne škole Malta bit će upriličena 22. maja 2021. godine u galeriji Berise akademija u 14:00 sati.

Ovo je svečani dan koji je ujedno Dan Osnovne škola Malta. Bit će izložene i fotografije pejzaža iz Nove Kasabe iz perioda 2019/20/21. Otvorenju izložbe prisustvovat će i ministar kulture Kantona Sarajevo Samir Avdić kao i druge ugledne zvanice iz svijeta kulture i obrazovanja. Također, izložbi će prisustvovati pet najtalentiranijih učenika iz likovne kulture od V-IX razreda.

Izložba je humanitarnog karaktera. Prihod od fotografija i slika ide u nabavku likovnog i školskog materijala za potrebe učenika i učenica Edukativnog centra Nova Kasaba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!