“Kultura je cool”: Mladi o posjetama ustanovama kulture KS

Kultura 05. aug 202213:29 0 komentara
N1

Projekat Udruženja OGBiH Jovan Divjak podržan od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, uključuje mlade u historijski, kulturni i umjetnički život. Gledanje predstava, filmova i posjete muzejima dio su repertoara ovog projekta.

“Kultura je cool” naziv je projekta, Udruženja Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak, za mlade ljude Kantona Sarajevo, ali i način kojim učenici i studenti, uzrasta od 15 do 25 godina, opisuju svoje iskustvo tokom učešća na ovoj aktivnosti.

“Volim posjećivati muzeje, izložbe, predstave, sve što povezujemo sa kulturom i umjetnošću. Rado se odazovem na ovakve pozive i projekte”, naglasila nam je učesnica.

“U izgradnju opšteg obrazovanja definitivno ulazi i posjeta raznih kulturnih objekata, što mi u svom Udruženju imamo priliku i jako sam zahvalna na tome. Jedan specijalni detalj jeste to da imamo vodiča, mislim da ću zbog toga ono što nam Zemaljski muzej nudi gledati iz boljeg ugla nego prije, kada sam dolazila ovdje”, kazala je još jedna učesnica ovog projekta.

Najstarija naučno-kulturna institucija posjeduje više od 250 hiljada naučnih publikacija, 160 knjiga, te materijale i eksponate iz nekoliko odjeljenja među kojima su arheologija, etnologija, prirodne nauke i drugo. Od predhistorije do savremenog doba, kustoski vodič predstavlja život na području Bosne i Hercegovine.

“Stalno imamo posjete, počevši od onih školskih organiziranih, najviše u maju, junu i septembru, ali i pojedinačnih. Obilazak muzeja naravno ovisi o preferencijama, želji i vremenu posjete. Kada bismo htjeli da baš detaljno sve objasnimo, sigurno bi trebalo 2/3 sata. Ukoliko se recimo radi o stranim ljudima, turistima, naglasak je da upoznaju osnovne i elementarne stvari u prošlosti Bosne i Hercegovine. Još uvijek nam je hit, rekla bih, novi stalni postavak “Bosna i Hercegovina u predhistorijsko doba”, nekako se najviše na njoj zadržimo s obzirom da je riječ o novoj, modernoj izložbi”, istakla je Ana Marić, zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH

Projekat “Kultura je Cool” je podržan od strane Ministarstva kulture i sporta KS i trajat će do kraja ove godine.

“Cilj ovog projekata jeste podizanje svijesti kod mladih o kulturi, te podsticaj da se njeguje bogatstvo i ljepota koje imamo. Prije posjete Zemaljskom muzeju, gledali smo predstavu sa reportoara NP “Umjetnik u gladovanju”, a ideja još imamo. Uskoro će Sarajevo Film Festival, nadam se dobra prilika za pružanje mogućnosti mladima za uživanje u sedmoj umjetnosti”, rekla je Maja Nikolić, projekt asistent Udruženja OGBiH Jovan Divjak.

Posjetom muzejima, pozorištima, galerijiama, umjetničkim, naučnim i kulturnim ustanovama mladi vrednuju doprinos ukupnom razvoju historijske vrijednosti i bogatog naslijeđa u svim oblastima kulturnog stvaralaštva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!