Majke Srebrenice čestitale Jasmili Žbanić: “Ponosne smo na nju i film”

Kultura 12. dec 202109:39 > 11:05 1 komentar
Twitter

Film "Quo vadis, Aida", bh. rediteljice Jasmile Žbanić, osvojio je sinoć tri prestižne nagrade 34. Evropske filmske nagrade. Film je proglašen najboljim evropskim filmom, Žbanić najboljom rediteljicom, a glumica Jasna Đuričić koja tumači glavnu ulogu u filmu, proglašena je najboljom evropskom glumicom u 2021. godini.

Majke Srebrenice uputile su čestitku i poručile da su ponosne na Žbanić i njen film.

“Sve čestitke našoj Jasmili Žbanić. Jasmila je osvojila nagradu “Evropska rediteljica 2021. godine” u okviru dodjele 34. Evropske filmske nagrade. Ponosne smo ja nju i film”, napisale su na Twitteru Majke Srebrenice.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH na svom Twitter nalogu čestitala je na velikom uspjehu.

“Čestitke Jasmili Žbanić, Jasni Đuričić i cijeloj glumačkoj ekipi i timu “Quo vadis, Aida?”, poručili su iz Ambasade SAD.

I član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je iskrene čestitke rediteljici Žbanić na osvojenoj nagradi u Berlinu.

“Čestitam Jasmili Žbanić i ekipi filma “Quo vadis, Aida?” na nagradi za najbolji evropski film godine. Ovaj veliki uspjeh filma još je veći s obzirom da su Jasmila Žbanić i Jasna Đuričić osvojile priznanja i na individualnom planu, za najbolju evropsku režiserku odnosno najbolju glumicu glumicu godine. Film „Quo vadis, Aida?“ predstavlja izuzetno važno umjetničko djelo, koje čuva i širi sjećanje na genocid u Srebrenici. Ovo je jako važan dan za bosanskohercegovački film ali i cjelokupno bh. društvo. Ovo je dan koji će se pamtiti u Bosni i Hercegovini”, napisao je član Predsjedništva BiH Džaferović.

I mnoge druge javne ličnosti čestitale su na izuzetnom uspjehu za “Quo vadis, Aida”.

Sinoć je u izjavi za N1 Žbanić kazla da još ne može da vjeruje da su tri nagrade osvojili.

“Cijela ekipa je presretna. Tu smo, nismo svi, ali Jasna i Boris su došli iz Novog Sada. Još ne možemo da vjerujemo. Sretni smo. To je veliko priznanje za sve nas”, kazala je Žbanić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare