“Mala noćna priča” uskoro na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

Kultura 28. feb 202211:30 0 komentara

Uskoro će na sceni Pozorišta mladih Sarajevo, publika imati priliku pogledati predstavu „Mala noćna priča“ reditelja Darka Kovačovskog, koja je nastala u koprodukciji sa internacionalnim festivalom MESS. Premijera je zakazana za 4.mart, dok je prva repriza 2 dana kasnije.

Drama „Mala noćna priča” vodi nas na tavan, u svijet lutaka i fantazije preko dramskog zapleta, koji daje mogućnost da je likovi razvijaju.

“To je jedna stilistika cirkusa, jedna stilistika atrakcije, jedna stilistika u kojoj se prkosi zemljinoj teži. Priča je ljubavna, u ne ljubavnim okolnostima”, kazao je reditelj Darko Kovačovski.

“To je od Giannija Rodarrija “U zemlji lažova” pa je simpatično adaptirano gdje je dobilo još nekako i ljepši naziv “Mala noćna priča”, šta se noću dešava na tom tavanu, gdje su lutke zapuštene”, dodao je glumac Mario Drmać.

Ljubavna priča, na starom tavanu, počinje u momentu kada se pojavi porculanska balerina u koju se zaljubi hrabri pilot ali i pacov.

“Gelsemino, ja ga tako zovem, bez obzira što u tekstu piše da je pilot, dosta interesentan, uživa u hvalisanju, uživa u tom životu lutke, i shvata da mu nešto u grudima bije i hoće da prsne, a to je srce. Kad se pojavi srce pojavi se i ljubav”, dodao je Drmać.

“Ja sam porculanska balerina u koju se zaljubi pilot, ali se i ja u njega zaljubim. A i pacov ima simpatije prema meni, pokušava da me otme, da budem njegova žena, pa se tu borimo. Ali ljubav pobjeđuje, kao i obično”, kazala je glumica Alma Merunika.

N1

Glumci u ulozi lutaka

Uz sjajnu muziku i scenske pokrete, “Mala noćna priča” po prvi put, na sceni Pozorišta mladih, donosi grand ginjole, odnosno glumce u ulozi lutaka.

“Čovjek kao lutka apsolutno će se upisati u tu estetiku i etiku prije svega, življenja glumca kao lutke. Ovo pozorište, sa ovim rukovodstvom, je dalo tu mogućnost da unosimo osjećaj različitog”, rekao je reditelj.

Kovačovski je već režirao u Pozorištu mladih, a njegovo zanje o lutkarstvu pomaže u misiji da ovaj teatar obnovi lutkarsku scenu u Sarajevu.

“Jako je zanimljivo, veselo. Ja se nadam da će se djeci ovo svidjeti. Izgleda kao jedan crtani film, trenutno još nemamo maske, koje su poprilično velike na našim glavama, tako da će izgledati kao jedan crtani film”, kazala je Merunika.

Crtani film, koji šalje nekoliko poruka, od toga da ljubav pobjeđuje sve, do toga da što obećamo, moramo i ispuniti. A u sklopu implementacije projekta „Kultura pripada i meni“, “Mala noćna priča” biće prilagođena slijepim i slabovidnim licima kao i gluhim i nagluhim osobama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!