Mali MESS posvećen socijalnoj inkluziji

Kultura 16. sep 202217:15 0 komentara

U sklopu održavanja 62. internacionalnog teatarskog festivala MESS, od 01. do 09. oktobra 2022. godine održaće se i projekat pod nazivom Mali MESS. Ovogodišnji program posvećen je inkluziji.

Bogat program ovogodišnjeg Malog MESS-a, kojeg čine sedam edukativnih predstava, u potpunosti je posvećen socijalnoj inkluziji.

“Nama je od početka bila ideja kada smo pokrenuli Mali MESS da se pozorište tiče stvarnosti u kojoj djeca i mladi žive, da se tiče svakodnevnog života koji na žalost, pored lijepih stvari, vrlo često sadrži i druge elemente uključujući tugu i bol”, kazao je Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS.

Ovogodišnji festival otvara se koncertom trupe iz Hrvatske na Trgu Jurislava Korenića. Sve predstave će biti izvedene na sceni Pozorišta mladih, dok će jedna biti odigrana u Velikom parku.

“Pozorište mladih na MESS-u će se predstaviti sa tri izvođenja, što znači da je prošlogodišnja produkcija u Pozorištu mladih bila vrlo uspješna i velika mi je čast da su tri projekta iz Pozorišta mladih uspjela ući u zvaničnu konkurenciju festivala”, kazao je Ismir Fazlić, direktor Pozorišta mladih Sarajevo.

Izuzetna je važnost da se mladi kroz teatar edukuju o osobama sa poteškoćama, te da na taj način kroz umjetnost razvijaju svijest o svojim vršnjacima.

“Ako spojimo tipičnost i različitost, ako zaista tipična djeca spoznaju šta su različitost, koja su njegova bogatstva, oni će mnogo da nauče. Mi djecu učimo da budu socijalno osvještena i humana društva, i ovo je upravo to mjesto”, kazala je Ines Kavalec, direktorica udruženja “Dajte nam šansu”.

A Pozorište mladih je još 2018.godine postalo jedino pozorište u regiji koje je prilagođeno osobama sa invaliditetom.

“Mi smo jedna od prvih institucija kulture u KS koja je uradila tu neku, kako je mi volimo nazvati, razumnu prilagodbu, nekih 93% Pozorište mladih je prilagođeno osobama sa invaliditetom”, kazao je Ismir Fazlić, direktor Pozorišta mladih Sarajevo.

Ovogodišnji program Malog MESS-a pokazat će kako da djeca u kolicima, gluhi i nagluhi, kao i slijepi i slabovidni mališani, budu ravnopravni članovi društva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!