Mlade umjetnice sa ALU Sarajevo predstavile postavku “Opera scholaris”

Kultura 16. jun 202221:37 0 komentara

Izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti pod nazivom ‘Opera scholaris’ otvorena je u Centru za kulturu i edukaciju ‘’Safet Zajko’’. Radovi 3 mlade umjetnice u sklopu manifestacije Novogradski dani, prikazuju talenat i ljubav prema odabranom pozivu.

U potrazi za sobom, svojim umjetničkim opredjeljenjem i u želji da odabrano bude prepoznato, da prilika za uspjehom bude više, studentice Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu predstavljaju se izložbom postavljenom u Centru za kulturu i edukaciju “Safet Zajko”.

“Ovi radovi su nastali kroz trogodišnji rad na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, to je zapravo određen zbir radova koje smo radili u sklopu određenih vježbi, studijskih programa na određenim predmetima. Sve što je izloženo unutar ovog prostora je cjelokupan rad za tri godine gdje smo pokušali da pronađemo svoj stil, bazirali se na određenim tehnikama, koje su nam više pasale, neke manje”, objasnila je studentica Mija Vučić.

“Kraj treće godine je meni osobno idealan period da pokažem otprilike ono što sam radila i gdje sam se usmjerila. Zato što su tri godine prošle u traženju sebe, kao umjetnika, vi nekako istražujete i svoju ličnost, i sve ono što radite je zapravo zbir emocija i raznih psiholoških stanja i raznih razmišljanja i svega onoga kroz šta prolazimo u svakodnevnom životu, sve to je predstavljeno na radovima”, dodaje studentica Izabela Šljivo.

Grafički opus, ciklus kolaža, portreta i autoportreta, te “Ulice grada” Sarajeva, video materijal i fotografije, dio su postavke mladih umjetnica.

“Ljubitelj sam autoportreta, kao što možete vidjeti ima ih nekako najviše izloženih, ljubitelj sam tehnike kolaž, pastel i lavirani tuš, također i akvarel radim u slobodno vrijeme, mimo akademskih vježbi”, ističe studnetica Mija Vučić.

“Tehnika suha igla, kao i bakropis, a što se tiče crtanja recimo lavirani tuš, savremena olovka, olovke u boji, čak i ugljen volim. Put do tog trenutka kada vi možete pogledati svoj rad i reći da ste apsolutno zadovoljni s njim je jako važan, svakom umjetniku i svakom budućem umjetniku”, zaključuje studentica Izabela Šljivo.

Izložba “Opera scholaris” postavljena je uz podršku Udruženja za umjetničko stvaralaštvo i kreativni razvoj, te uz pomoć Općine Novi Grad Sarajevo, što je je za zaljubljenike u vlastiti poziv od velikog značaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!