Mladi Sarajlija lampe pravi od starih fotoaparata: Reciklažom do umjetnosti

Kultura 29. jun 202216:35 0 komentara
Privatna arhiva

Nedžad Spahalić je dvadesetdvogodišnji Sarajlija i student završne godine grafičkog dizajna i multimedije. Postaje sve poznatiji po tome što stare fotoaparate i kamere, koji bi završili na otpadu, pretvara u lampe koja su prava umjetnička djela.

Prije otprilike godinu, počeo je istraživati analogne kamere i stare tehnologije pravljenja fotografija. U potrazi za analognim kamerama, češće je nailazio na pokvarene nego na one koje još rade pa mu je soba jednog dana bila puna neispravnih starih kamera.

Onda je proradila kreativa i shvatio da je od starih kamera može praviti, ni manje ni više nego – lampe!

“Fotografija je zapravo svjetlo, ima čvrstu i jaku poveznicu, a opet sa druge strane jako kreativnu. Ja volim reći da su kamere zapravo iz te njihove potrebe za svjetlom evoluirale u svjetlo”, objašnjava Nedžad.

Privatna arhiva

Svaka Nedžadova lampa je unikatna i u potpunosti ručni rad. Pored toga što se radi o vrijednim i neobičnim umjetničkim djelima, cijela priča ima jaku ekološku dimenziju. Stare kamere koje bi završile na deponiji, uz Nedžadovoj radionici dobijaju novo ruho ali i novu svrhu.

“Ekološka dimenzija cijele ove priče je jedna od glavnih motivacija za moj rad. Trudim se što više odnositi sa poštovanjem prema prirodi I živjeti u skladu sa njom. I to je odluka koju svako za sebe treba donijeti. Mislim da bi zbog okoliša bilo važno smanjiti konzumerizam. Mnogi ni ne pomisle da iskoriste stare predmete jer svaki dan kupe nešto novo, to je naizgled jednostavnije. Kada bismo manje kupovali novo, samim time bi bilo i manje starih stvari”, poručuje ovaj mladi umjetnik.

Nedžad se prisjeća kako je u početku najveći izazov bio rastaviti kameru a da se ona ne ošteti izvana. Svaka kamera je priča za sebe, dolaze iz različitih fabrika, pod različitim brendovima pa često pribjegava svojim “trikovima”.

“Ponekad volim i da razbistrim glavu pa za nekih sat-dva sastavim neku najjednostavniju lampu, a nekada radim dio po dio više dana. Ono što oduzima vrijeme je smišljanje novih načina da se kamera pretvori u lampu, kao i prikupljanje svih potrebnih dijelova (od kamere, kablova, sijalica, sijaličnih grla…)”, objašnjava proces izrade.

U videu koji slijedi, pogledajte ubrzani snimak Nedžadovog procesa pretvaranje fotoaparata u lampu:

Nedžad je nedavno napravio i prvi sat od stare kamere, a vjeruje da će se u ponudi uskoro naći i drugi neobični predmeti. Njegov rad možete pratiti na Instagram stranici “Svjetlow”.

Uživajte u galeriji njegovih neobičnih radova:

Privatna arhiva
Privatna arhiva
Privatna arhiva
Privatna arhiva
Privatna arhiva
Privatna arhiva
Privatna arhiva

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!