Moderno čitanje komične opere “Prodana nevjesta” u Narodnom pozorištu Sarajevo

Kultura 18. nov 202119:32 > 19:39 0 komentara
N1

Stogodišnjicu rada i djelovanja najstarija teatarska kuća u našoj zemlji obilježava još jednom premijerom - premijeom opere "Prodana nevjesta" koja je zakazana za 30. novembar, dok su prve reprize 1. i 2. decembra. Pripreme su uveliko u toku.

Bedžih Smetana je jedan od vrhunskih bezvremenskih kompozitora čija će se opera “Prodana nevjesta”, koja je bila prva opera izvedena 1946.godine na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, ponovo naći na ovoj sceni, ali ovoga puta pod rediteljskom palicom Jelene Bosančić.

“Ja sam sklonija modernijim čitanjima opere, tako da će ovo biti potpuno moderno čitanje “Prodane nevjeste” uz neke scene koje su omaž češkom folkloru u predstavi. “Prodana nevjesta” je komična opera tako da toga ne nedostaje u našoj predstavi”, pojasnila je rediteljica Jelena Bosančić.

“Ono što sam ja vidio do sada je da će biti jedna vrlo razigana i zanimljiva predstava u kojoj je čast za ovu premijeru savršen. Svaki lik je u svojoj osobnosti, glasovnom potencijalu primjeren”, priča nam dirigent Josip Šego.

Šest glumaca u ovoj operi nema ni jednu riječ teksta na sceni. Svoje likove grade na osnovu libreta solista, što je za glumce posebno iskustvo.

“Ja sam pomoćnik Kecalov, to nam je provodadžija u “Prodanoj nevjesti”, ja sam njegova desna ruka, mafijašica. Sami smo nekako kroz rad dali neke karakterne osobine svojim likovima. S druge strane mogu reći da je jedan od bogatijih likova koje sam do sada igrala, bez i jedne riječi”, objašnjava glumica Mirna Jogunčić.

Sagovornici su stava da se operna publika s godinama gubi, te kako mladi nemaju naviku ići na opere. Modernim produkcijama, teatri pokušavaju privući mladu publiku.

“Sad se ide ka tome da se krate opere i da se rade tzv. džepne verzije opera poznatih svjedskih naslova koje traju po sat vremena npr. “Čarobna frula”, u trajanju od sat vremena gdje vi zapravo izvedete najbolje dijelove opere i privučete neku mladu publiku jer njima je jako teško tri sata sjediti i slušati”, konstatovala je rediteljica Jelena Bosančić.

“Komične opere i koje su rađene u prevodu, kao što je ovdje slučaj, apsolutno su ono što može privući i staru i novu publiku… Mislim da je ovo jako dobar potez da je ovaj naslov”, govori dirigent Josip Šego.

A koliko je dobar potez govori i činjenica da je ova opera premijerno izvedena davne 1866.godine, a uspjeh je postigla tek nakon Smetanine smrti. Danas predstavlja jedno od klasičnih opernih djela 19.vijeka. Nekoliko puta je adaptirana i za film.

Komična opera u tri čina “Prodana nevjesta”, u kojoj učestvuju solisti, hor i glumci Narodnog pozorišta Sarajevo, premijerno će biti izvedena 30.novembra. I ovom premijerom najstarija teatarska kuća u BiH obilježava 100 godina rada i postojanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!