Mostar postaje galerija pod otvorenim nebom

Kultura 05. sep 202211:47 0 komentara
Street Arts Festival u Mostaru

Ulice grada na Neretvi postaju veliki atelje umjetnika iz cijelog svijeta i graffiti pozornica autora iz regije.

Street Arts Festival u Mostaru Već tradicionalni program ”Kafa na zidiću” u sklopu Street Arts Festivala u Mostaru će biti održan danas u Vukovarskoj ulici gdje se stvara još jedna ulična galerija u Mostaru.

Nakon što su realizirane dvije umjetničke rezidencije renomiranog skulptora Marka Jenkinsa i street art umjetnika Bifida, ovogodišnji 11. Street Arts Festival Mostar je od proteklog vikenda u svom punom kapacitetu.

Street Arts Festival u Mostaru

Ulice grada na Neretvi postaju veliki atelje umjetnika iz cijelog svijeta i graffiti pozornica autora iz regije. Muralisti Alex Senna iz Brazila, Millo iz Italije, HNRX iz Austrije i Kartel iz Njemačke oslikavaju murale na atraktivnim lokacijama, a grafiteri revitaliziraju bojama i potpisima univerzitetsku zonu.

Jedno od glavnih mjesta dešavanja je bio OKC Abrašević, čije dvorište je poslužilo kao platno mladim grafiterima i onima koji to žele postati. Okupljeni su i BH umjetnici koji su svoje radove predstavili na Art Marketu kao i lokaln Dj-evi i reperi koji su nakon duže pauze nastupili i predstavili svoje nove beatove.

U ponedjeljak je planiran tradicionalni program ”Kafa na zidiću” sa početkom u 18 sati u Vukovarskoj ulici neposredno pored murala koji se tu nalaze.

”Kafa na zidiću je nastala spontano, kao neformalni dio Street Arts Festivala, koja je sada već tradicionalni događaj koji organiziramo svake godine. Ovo je jedan od najležernijih načina da ostvarimo ono što zapravo i jeste jedan od ciljeva našeg festivala – da spojimo građane i građanke sa urbanom kulturom i razgovaramo o uličnoj umjetnosti svi zajedno”, rekli su organizatori festivala.

Kafu će ovog ponedjeljka kuhati žene iz Udruge otvorenog srca, dok će za muzički program biti zadužen lokalni DJ Stari šef, koji će puštati ploče. Susjedstvo u Vukovarskoj ulici će biti mjesto okupljanja za sve one koji žele da saznaju više o uličnoj umjetnosti, da upoznaju umjetnike, da razgovaraju sa organizatorima festivala te da popiju kavicu sa susjedima u sjajnoj festivalskoj atmosferi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!