Mustafić: Paradoks, zemlja bez kinematografije – dva puta konkurira za Oscara

Kultura 25. apr 202123:35 0 komentara

Dino Mustafić, istaknuti bh. teatarski režiser i kulturni radnik, za N1 je kazao da je sama nominacija Jasmile Žbanić za Oscara, i njenog filma Quo vadis, Aida? historijski uspjeh. Mustafić je rekao da BiH nema kinematografiju, jer to podrazumijeva i kompletan sistem iza.

“Istorijski je uspjeh da se Jasmila ne samo ovim filmom, nego opusom, etablirala kao jedna od najznačajnijih savremenih redateljica u Evropi. Potvrda toga je i veliki uspjeh filma Quo vadis, Aida?, jedan od najboljih sa ovim prostora. Uvršten je u pet najznačajnijih ove godine”, rekao je Mustafić.

Mustafić: Držimo fige Jasmili

On je podsjetio da je posljednji film Jasmile Žbanić ušao na neke liste najznačajnijih filmova u historiji, što govori o kvalitetu filma i velikoj temi.

“Prije 19, 20 godina smo dobili Oscara. Sada zamislite šta za jednu malu zemlju, uopće region, kada ova država u dvije decenije ima dva filma koja su u konkurenciji za Oscara. To govori o uspjehu pojedinaca, koji su talentom, radom, strašću došli u ovu poziciju”, rekao je Mustafić.

VEZANE VIJESTI

“Možemo biti ponosni, držati fige da Jasmilin film dobije nagradu. Ako i ne – ovo je jedan od onih vrhova piramide gdje je ovo svjetski uspjeh”, dodao je.

“Pradoks – dva puta konkuriramo za Oscara, u zemlji koja nema kinematografiju. To je jedan zaokružen sistem, pojam koji govori o filmskoj industriji u jednoj zemlji. Bez obzira na apele, vlasti na entitetskom nivou su se oglušavale. Kada je kultura u pitanju – ne pokazuju veliki sluh”, rekao je Mustafić za N1.

Upravo zbog toga se ovi individualni uspjesi doživljavaju kao “nacionalni sportski događaj”, naveo je, Mustafić, dodavši da se tada slave filmovi, projekti, umjetnici, ali iza toga mora postojati kulturno polje.

“Kada govorimo o filmu Jasmile Žbanić – govorimo u godini kada je bio nikada manji buždet izdvojen sa Federalnog nivoa. Bez obzira na pandemijske okolnosti, vlast nije imala sluha da u godini kada je Jasmila napravila veliki prodor, da poveća minoran iznos Fondaciji za kinematografiju”, objasnio je Mustafić.

Mustafić: Tanović dao Zakon Novaliću

Podsjetio je i na to da FBiH nema Zakon o audiovizuelnoj djelatnosti.

“Danis je lično predavao premijeru Vlade Fadilu Novaliću Zakon o audiovizuelnoj djelatnosti, premijer je obećao pred svima da će taj zakon pustiti u proceduru. Taj zakon se i dan danas kiseli u nekoj od ladica.”

Ljudi ne razumiju važnost kulture, koliko je važna za atmosferu i identitet – jer savremeni svijet ne vidi na mapi države koje nemaju filmove – zaključio je Mustafić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!