Muzej ratnog djetinjstva u junu otvara tri nove izložbe

Kultura 17. jun 202111:45 0 komentara
Muzej ratnog djetinjstva

Muzej ratnog djetinjstva predstavit će u junu tri nove izložbe koje su rezultat višegodišnjeg istraživačkog i dokumentacionog rada. Tri izložbe na različite teme bit će otvorene u istoj sedmici na tri lokacije, dvije u BiH, i jedna u Ukrajini.

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu od 21. juna će biti izloženi predmeti i lične priče djece u pokretu iz Afganistana, Sirije, Iraka, Kašmira i Eritreje, a koja trenutno borave u BiH. Izložba pod nazivom „Djetinjstvo u pokretu“ predstavit će priče, eksponate i video materijale iz kojih je moguće razumjeti zašto su ova djeca došla u Evropu, šta su na tom putu iskusili, te kakav je njihov život danas. Ulaz na izložbu je besplatan, a moguće ju je posjetiti od 21. juna do 26. juna, od 11 do 19 sati.

Već 22. juna ured Muzeja ratnog djetinjstva u Ukrajini otvara svoju prvu izložbu u toj zemlji, i to Historijskom muzeju grada Kijeva. Izložba će predstavljati iskustva djece i mladih na čije odrastanje utječe rat u Istočnoj Ukrajini. Tokom dvogodišnjeg istraživačkog rada, istraživači Muzeja ratnog djetinjstva u šest regija Ukrajine dokumentovali su iskustva preko 130 djece. Na izložbi će biti predstavljena i mala sekcija sa međunarodnom kolekcijom Muzeja ratnog djetinjstva. Izložba će posjetioci moći posjetiti od 23. juna do 12. jula.

Tri dana kasnije, 25. juna, Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu, u Galeriji Novi hram otvara izložbu „Progovara(j)mo“. U fokusu ove izložbe su iskustva osoba koje su kao djeca i mladi preživjeli ratno seksualno nasilje, te iskustva djece rođene zbog rata. Ulaz i na ovu izložbu je besplatan, a moguće ju je posjetiti od 25. juna do 1. jula od 11 do 19 sati, osim nedjelje 27. juna kada je izložba zatvorena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!