Na Andrićev rođendan predstavljena knjiga “Franjevci u djelima Ive Andrića”

Kultura 09. okt 202120:46 0 komentara
Fena

Hercegovački franjevac fra Iko Skoko predstavio je svoju knjigu "Franjevci u djelima Ive Andrića" u Franjevačkom samostanu Humac kod Ljubuškog.

Kako je u razgovoru za Fenu kazao fra Iko Skoko, na pisanje ove knjige odlučio se na početku epidemije kada je pročitao govor Meše Selimovića na 80. Andrićev rođendan:

“U tom govoru Selimović je posebno pohvalio pripovijetku ‘Most na Žepi’, odmah sam je uzeo i pročitao i zapalo mi je za oko da je graditelj tog mosta, kako je Andrić napisao, umro u Istanbulu u franjevačkoj bolnici, na rukama jednog franjevca. To me je potaklo da počnem temeljitije čitati s olovkom u ruci kako bih vidio gdje sve Andrić spominje franjevce”.

Fra Iko navodi da je pronašao 44 franjevca koje Andrić spominje imenom i prezimenom u svojim djelima, i to ne samo bosanske franjevce, već i talijanske, pa čak i španjolske franjevce.

“On je više od 50 godina prijateljevao s franjevcima Bosne Srebrene. Teško je u svijetu pronaći nobelovca koji je toliko pisao i toliko prijateljevao s franjevcima. On, naravno, nije izostavljao nedostatke, mane franjevaca već je u svojoj književnosti napravio prekrasan mozaik franjevaca”, dodao je fra Iko.

O Ivi Andriću puno se pisalo i puno će se još pisati, a ono o čemu se ne priča dovoljno, istaknuo je fra Iko, je to da je sav novac koji je dobio kao laureat Nobelove nagrade za književnost Andrić usmjerio u knjižnice u Bosni i Hercegovini.

Profesorica mostarskog Filozofskog fakulteta Perina Meić istaknula je kako današnji dan nije slučajno odabran za predstavljanje knjige “Franjevci u djelima Ive Andrića”. Naime, 9. listopada 1892. rođen je Ivo Andrić.

“Fra Iko se u svojoj knjizi pozabavio važnom temom: odnosom franjevaca i Andrićeve poetike, odnosno likovima franjevaca u Andrićevim knjigama. Tema je važna jer otkriva srce Andrićeve poetike. Ta franjevačka književna tradicija je Andrićev i duhovni i književni zavičaj. Mislim da je jako važno baviti se tom temom”, istaknula je Meić.

Dodala je kako je fra Iko napisao iznimno čitljivu knjigu koja će lako naći put do čitatelja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!