Na izložbi minijature u Tuzli čak 360 radova

Kultura 21. okt 202119:29 0 komentara
N1

U Bosanskom kulturnom centru Tuzla sinoć je otvorena izložba radova 11. Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature. Glavna nagrada Grand prix „ Aleksandar Aco Adamović“ dodijeljena je posthumno Nedžadu Ibrišimoviću. Nagradu u kategoriji slikarstvo je dobio Miroslav Šetka iz Zenice, crtež Katarina Galić iz Širokog Brijega, grafika Oleg Denisenk iz Ukrajine, a u kategoriji skulptura i instalacija najboljim je proglašen rad Adrijana Josipovića iz Holandije.

Glavnu nagradu „Grand prix“ Bijenala je dobio je posthumno rad Nedžada Ibrišimovića, a ovo veliko priznanje došlo je na njegov rođendan.

To je jedna skulptura, ustvari maketa spomenika, koja je trebala biti prijedlog za spomenik djeci Sarajeva. Trebala je biti oko šest metara iz vode da izvire prepoznatljiva Nedžadova sjena i djeca kako izviru iz dna i idu prema naprijed“, rekao je Oro Ibrišimović, sin Nedžada Ibrišimovića.

Radovi pod nazivom Osmjeh, Poza te Psovka, autorice Katarine Galić proglašeni su najboljim crtežima. Stvarati na tako maloj površini nije lako, tvrdi autorica kao i žiri.

Moji nagrađeni radovi su dosta ekspresivni. Istražuju pitanje frustracija, emocija, strahova, svega što mene okružuje i što se u meni dešava u biti i na kraju krajeva“, istakla je Katarina Galić, nagrađena autorica za najbolji crtež.

Skulpturu u minijaturi je jako teško odraditi, crtež, isto. Akvarel koji je najfinija likovna tehnika gdje svaka tačka vodenom bojom se razliva. Znači, mora jako da se vodi računa, a zamislite to na formatu 10X10 izvesti“, navela je Maja Živanović, Žiri Bijenale minijature.

Za bijenale su pristigli radovi umjetnika iz 15 zemalja što pokazuje značaj ovog kulturnog događaja.

Ova manifestacija je postala poznata po tome što smo joj, poslije 10 izložbi, dali naziv međunarodni jer to ona i jeste to. Tako da je ovo sada Međunarodni bijelnani festival minijature Tuzla 2021. I mislim da ćemo tim putem i nastaviti. To je jedan iskorak kao i to što smo se ove godine opredijelili za međunarodni žiri“, kazala je Mirela Ibrahimović Mehanović, BKC Tuzla.

Vrlo mi je drago što u Tuzli imamo jednu reprezentativnu, državnu na neki način, izložbu koja na najbolji mogući način prezentira ono što nema na drugim mjestima. Tuzla je prepoznata po tome“, kazao je Enver Mandžić, osnivač bijenala minijature u Tuzli.

Na izložbu je pristiglo više od 450 radova, a izloženo je oko 360 koji su zadovoljili kriterije minijature.

U galeriji BKC-a Tuzla izloženi su radovi od 120 autora iz BiH, regije, Evrope pa čak i Japana. Izložba ostaje otvorena do 20. novembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!