Na likovnoj koloniji u Lukavcu učestvuju i umjetnici iz regiona

Kultura 23. jul 202217:52 0 komentara

U Lukavcu se održava Sedma samostalna likovna Međunarodna likovna kolonija "Bistarac“ koju organizuje Hrvatsko kulturno društvo "Napredak“, podružnica Lukavac. Ove godine su na koloniju došli, osim domaćih umjetnika i umjetnici iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Kolonija je organizovana u dvorištu katoličke crkve svetog Ante Padovanskog, bogomolje koja je nacionalni spomenik.

“Samim tim što je u ovom crkvenom dvorištu, otvorena je za sve građane, bez obzira na vjeru, naciju. Cilj naše kolonije je da pružimo upečatljivu sliku o našem gradu, da umjetnici ponesu neku lijepu priču odavdje i oni nam se rado vraćaju”, kazala je Božana VilušićTomić, predsjednica HKD Napredak Lukavac.

Zbog visokih temperatura, umjetnici su morali slikati u zatvorenom prostoru, ali to nije utjecalo na njihovu kreativnost ali i na sam cilj ovog skupa.

“Interesatno je jer svi dolazimo iz razlitiče pozadi. Ima tu nekih religijskih, jezičnih razlika. Ali mi smo umjetnici pa nam to nije bitno. Tako da interesatna je ta razmjena lokalnih iskustava”, navela je Ana Jovanovska, likovna umjetnica iz Makedonije.

“Generalno, kolonije su lijep gest da se umjetnici upoznaju, vide, podijele iskustva i da podijeli dragocijeno vrijeme na najkvalitetniji način”, naglasio je Aleksa Vidaković, likovni umjetnik iz Banjaluke.

A uz izgrađene umjetnike, na koloniji su slikali i najmlađi .

“Kada slikam, u svojim slikama nacrtam svoja osjećanja. Niko ne može prepoznati kako sma se ja osjećala, samo ja. To je meni kao neki veliki dnevnik kroz život”, dodala je Hana Bahtić, polaznica Škole slikanja “Oblik“ Tuzla.

“Uvijek volim crtati, a ova škola me je naučila kako da radim to što volim. Ovdje na koloniji je pravo lijepo i ugodno. Možemo se družiti i slikati”, pojasnio je Adi Bojić, polaznik Škole slikanja “Oblik“ Tuzla.

Ovakvih kulturnih događaja treba više jer je likovna kultura zapostavljena u školama, smatraju neki učesnici.

“Ukinuta je zbog vjeronauke. Vjeronauka ima dva časa, a likovno imamo jedan kao i muzičko. Trebamo imati likovno pet časova i pet drugih. Vjeronauka treba ići tamo gdje treba, ne treba biti u školama”, naveo je Mirsad Hadžiefendić iz Škole slikanja “Oblik“ Tuzla.

S amaterskog nivoa, sa godinama je kolonija prerasla u ozbiljan umjetnički projekat koji ima grafičare, slikare, fotografa, književnika, glumca ali i niz drugih sadržaja.

“Vremenom smo mi to brusili. Doveli do tog nekog nivoa da se vodi računa o tome kakav je čovjek taj umjetnik koji dođe, kakav je njegov kvalitet rada. I tako smo 2019. godine došli do nivoa da smo imali 18 umjetnika iz 11 zemalja što je danas teško pomisliti, a kamoli napraviti”, dodao je Branislav Lukić, umjetnički direktor kolonije.

Osim radnih aktivnosti, kolonija je obuhvatila i izložbe slika, koncerte te turističku prezentaciju Lukavca, a sva naslikana djela, ostala su organizatorima.

Slike koje se nalaze na likovnoj koloniji su dio djela koje se nalaze u fundusu HKD “Napredak“ Lukavac, a koje su ostale od umjetnika sa prethodnih kolonija. Dio djela se pokloni, a ona dio koji se proda, ide za finansiranje rada podružnice ili za stipendiranje nadarenih učenika i studenata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!