Na ovogodišnjem “Lut Festu” učestvuje 15 pozorišta

Kultura 22. sep 202116:11 0 komentara
N1

Pod motom “Novi izazovi lutkarstvu” u Istočnom Sarajevu i na Palama održava se 22. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut Fest". Ove godine na festivalu učestvuje 15 pozorišta iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Estonije, Rusije i Belgije.

Organizacija festivala sama po sebi je izazov, a posebno u vrijeme pandemije, kada se organizatori trude da budu što kreativniji. Tako je ovogodišnji Lut Fest, pored takmičarskog programa koji se odvija na sceni Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, publici, ove godine, ponudio i nešto novo.

“Imamo i program koji je online, poseban takmičarski program koji ocjenjuje dječiji žiri. Imali smo i jedan interesantan eksperiment sa pozorištem iz Slovenije gdje se predstava izvodila uživo iz Slovenije a publika je gledala preko Zooma, web streaming, jedan poseban, interesantan način kako se može razgovarati sa publikom na jedan novi način”, kazala je producentica festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.

“Lutka kad je na sceni, ona tad i živi zajedno sa djecom i to je ono što i jeste čar lutkarstva. A sve ovo što smo iskusili i naučili za ovo vrijeme pandemije je jedna dobra škola”, dodao je direktor Lut festa Vitomir Mitrić.

O značaju lutkarskih predstava, ali i festivalima, govorio je glumac Mario Drmać, koji se sa predstavom “Tobija” Pozorišta mladih Sarajevo našao u takmičarskom programu Lut Festa.

“Ja sam odrastao u jednoj takvoj sredini gdje su bili festivali, gdje se išlo na festivale i gdje se zaista njegovala lutkarska scena, tako da mi je drago da i ove današnje generacije odrastaju uz takav jedan sadržaj”, kazao je Mario Drmać.

Pored predstava, na kojima ove godine učestvuje 15 pozorišta iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Estonije, Rusije i Belgije, tu je i edukativni program kojeg čine tri lutkarske radionice.

“Mi smo se za ovu godinu odlučili da napravimo džunglu na asfaltu, da djeca zajedno sa mnom, da napravimo flah lutke. To su jednostavne lutke ali su malo teže za animiranje”, objašnjava voditeljica radionice i članica žirija glumica Zorana Milošaković-Tasić.

Osim što je voditeljica radionice, Zorana Milošaković-Tasić je i članica žirija. Kaže da je to najteži dio festivala ali i da na njenu odluku utiče publika, odnosno oni najmlađi, a upravo oni, kojima je i namijenjen ovaj festival, imaju pravo glasa jer o predstavama iz takmičarskog programa koji se izvodi online, odlučivaće oni – djeca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!