Nakon poteza Kamernog teatra 55, oglasio se i reditelj Dino Mustafić

Kultura 20. nov. 202122:141 komentar
Podijeli:
Izvor: Dino Mustafić (N1)

Reditelj Dino Mustafić, čija predstava "To nikad nigdje nije bilo" nalazi se u zvaničnoj selekciji, pozvao je direkciju 38. susreta pozorišta/kazališta u Brčkom da ovogodišnja smotra bude "bez stručne umjetničke evaluacije".

Mustafić je podsjetio kako je večeras odigrana predstava Narodnog pozorišta Sarajevo “To nikad nigdje bilo” po romanu njegovog profesora Tvrtka Kulenovića “Istorija bolesti”.

“Njegova predavanja su mi bila uzor kako sa znanjem ide skupa i strast za umjetnošću. Zato sam se i radovao da će i festival u Brčkom biti naša prilika da razgovaramo o umjetnosti i ponovo se sretnemo sa pozorištima iz BiH i regiona. Nažalost, nakon prve festivalske noći je već jasno kako će ovaj festival implicirati podršku ili protivljenje institucija i pojedinaca ostankom ili izlaskom iz konkurencije programa radi pozicije u javnosti predsjednika žirija ovogodišnje smotre”, istakao je reditelj.

Mustafić je dodao kako bi bilo “primjereno iz poštovanja prema publici i teatarskoj umjetnosti” da ovogodišnji festival bude smotra bez stručne evaluacije jer “okolnosti koje su stvorene ne omogućavaju isticanje pozorišnih kriterija i kvaliteta što jedino ima smisla na umjetničkim festivalima”.

“U tom smislu očekujem da kao direkcija donesete takvu odluku koja će prevashodno biti interes publike, stručne i kulturne javnosti kao i svih učesnika programa ovogodišnjeg festivala”, naveo je na kraju Dino Mustafić.

Podsjećamo, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva povukao je svoju predstavu „Šindlerov lift“ sa 38. susreta pozorišta/kazališta u Brčkom zbog toga što je u žiriju glumac Branislav Lečić. Reditelj predstave Kokan Mladenović i pisac Darko Cvijetić odlučili su se na ovaj potez jer smatraju da bi “učestvovanjem na festivalu u čijem žiriju sjedi osoba ovakvog moralnog profila postali saučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bismo se narugali traumiranim likovima iz sopstvene predstave”. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar