Narodna pozorišta Sarajeva i Beograda kreću sa saradnjom: Ima neka tajna veza…

Kultura 07. feb 202217:32 2 komentara
N1

Drama "Ožalošćena porodica" i balet "Sedam smrtnih grijehova" su dvije predstave Narodnog pozorišta iz Beograda, koje će sarajevska publika imati priliku pogledati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Na ovaj način počinje saradnja ove dvije teatarske kuće.

Ima neka tajna veza, ona je vrlo kreativna, ona je imaginarna, ona je veza između Beograda i Sarajeva. Nakon tri decenije dva Narodna pozorišta koja imaju iste ansamble: Operu, Balet i Dramu, ponovo kreću sa saradnjom.

“Strašno nam je to značajno, ne samo zbog publike. Značajno nam je zbog nas samih, zbog komparacije šta to mi radimo u svojim pozorištima, značajno nam je i zbog estetske konfrontacije na najbolji mogući način a značajno nam je zbog toga, što ja duboko vjerujem, da bez obzira na sve administrativne, političke i druge granice, mi i dalje živimo južnoslovenski kulturni prostor”, izjavio je ovo Dino Mustafić – direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

“Realizujemo ovo gostovanje koje smo dogovarali već izvjesno vrijeme. Malo prije smo razgovarali o tome koliko dugo nije postojala razmjena predstava i saradnja između naša dva pozorišta, Narodnog pozorišta iz Beograda i Narodnog pozorišta iz Sarajeva, i nakon nekoliko decenija dolazi do ove saradnje na institucijalnom nivou”, dodao je producent Vuk Miletić.

“Radost igre se nekako poveća kad se dođe u Sarajevo”

Glumicu Vanju Ejdus sarajevska publika imala je priliku gledati na festivalu MESS, a ovo je njena druga posjeta glavnom bh. gradu.

“Jako sam uzbuđena što ćemo igrati predstavu i što sam došla u Sarajevo. Kao jedna vrsta jugonostalgije i čežnje za svim ovim krajevima naše bivše zemlje”, govori glumica Vanja Ejdus.

Glumce Aleksandra Srećkovića i Danicu Maksimović publika je imala priliku gledati u brojnim prestavama, ovoga puta zajedno na sceni u predstavi “Ožalošćena prorodica” u režiji Jagoša Markovića.

“Radost igre se nekako pojača kad se dođe u Sarajevo. Da bi se dokazali, pokazali da bi svi zajedno živjeli tu neku ekstazu koja može da se doživi i na sceni i sa publikom”, rekla je Maksimović.

Sreću ističe i njen kolega Aleksandar Srećković.

“Prije svega je divno što postoji ova saradnja između sarajevskog i beogradskog Narodnog pozorišta, ja se između ostalog radujem i uzvratnoj posjeti, jako me raduje da pogledam i te nastupe”, naglasio je on.

A uzvratna posjeta je zakazana za 20. i 21. februar, kada će beogradska publika imati priliku pogledati predstavu “To nikad nigdje nije bilo” čiju režiju potpisuje Dino Mustafić, a potom i balet “Žetva” u režiji i koreografiji Edine Papo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare