Narodno pozorište Sarajevo slavi 100 godina postojanja

Kultura 18. okt 202119:23 0 komentara
N1

Nakon 1921. i 1964. Nušićeva "Protekcija" u četvrtak će ponovo biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, ovoga puta u režiji Kokana Mladenovića. Ovom premijerom ova najstarija i najveća teatarska kuća u našoj zemlji počinje sa obilježavanjem 100 godina rada i djelovanja.

Kuća na Obali, bogatim repertoarom, ali i premijerama tri umjetnička ansambla: drame, opere i baleta, obilježava svoj jubilej.

Sama činjenica da nešto na našim prostorima nesklonim kulturi i obrazovanju postoji 100 godina je već ogroman kompliment i za ovaj teatar i za grad Sarajevo. Vi znate da svim ovim promjenama dolaze vlasti koje su nesklonije ulaganjem u kulturu i svi ti neki budžeti su sramotni, uvijek idu ispod 1 posto“, istakao je Kokan Mladenović, reditelj.

Kako je i kazao sam Mladenović, teatarski radnici uglavnom preživljavaju, a često govore o nečemu značajnom uz adekvatnu estetiku čak i kad su uslovi loši. A Nušićeva “Protekcija”, 100 godina nakon prve premijere, razlikovaće se upravo u estetici, ali u karakterima likova, ono što je Nušić tretirao kao fenomen se neće razlikovati gotovo uopšte.

Mi smo i dalje ti isti ljudi skloni vezama, protekcijama, traženjem rupa u zakonu, spremni da uradimo sve… Naš mentalitet se nije nimalo promijenio i popravio u odnosu na ovih 100 godina“, dodao je Mladenović.

U predstavi igraju velika glumačka imena: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan i brojni drugi. A za neke od glavnih aktera sam rad na “Protekciji” i to za stogodišnjicu najstarije teatarske kuće je satisfakcija.

Ono što je najveća satisfakcija biti dijelom tog projekta, osim te neke inspiracije lične, glumačke, jeste to što je stogodišnjica. Ne znam baš da li toliko institucija traje 100 godina“, izjavila je Merima Lepić Redžepović, glumica.

Velika mi je čast igrati ovu predstavu za 100 godina Narodnog pozoriša. Sad kad izlaze te neke reklame iste ove predstave koja se igrala prije 100 godina, i kad vidim ta imena, onda pomislim da li će za 100 sljedećih godina biti opet moje ime, čuće se. Baš mi je divno, čast mi je velika“, naglasio je Mak Čengić, glumac.

Brojni su razlozi za igranje Nušića. Osim što je “Protekcija” prva predstava odigrana na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, davne 1921. godine, Branislav Nušić je jedan od najvećih komediografa, imao je i veliku ulogu u razvoju teatra u BiH, a bio je i direktor Kuće na Obali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!